HNB

Od danas možete nabaviti novu kovanicu od 25 kuna!

Autor: dnevno.hr

Specifičnu kovanicu možete nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., Hrvatska narodna banka pustit će 7. listopada o. g. u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna. Kao najuspješnije rješenje za izgled nove prigodne kovanice od 25 kuna Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske odabrala je na sjednici održanoj 1. rujna 2016. probni otkov pod rednim brojem 1, javlja HNB. Kovanicu će iskovati Hrvatski novčarski zavod u 50 000 primjeraka prema rješenju akademskog kipara Damira Mataušića.

Izjašnjavanju o izgledu kovanice na internetskoj stranici HNB-a odazvalo se 10 188 osoba, 0,24 posto stanovnika Hrvatske, a iz komentara je vidljivo da su glas za svoj prijedlog davali i hrvatski građani koji žive u inozemstvu i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj.

Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

Specifičnu kovanicu možete nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.