Petar Glebov/PIXSELL

Obavezno zapamtite: Znate li koje stranke i političke opcije su građanima obećale oprost dugova u slučaju pobjede na izborima?

Autor: I. Delić

Na prošlim izborima za otpis dugova zalagao se Živi zid, a tadašnja udruga Blokirani zalagala se za promjere Ovršnog zakona.

Predizborna kampanja u Hrvatskoj ozbiljno se zakuhala, svjedoče tome i pusta obećanja kojima se razmeću političke elite nudeći nam dolinu meda i mlijeka, kao da odavno nismo navikli na takve priče u koje malo tko još uvijek vjeruje. U ovoj kampanju ponovno je u modu vraćena tema zvana oprost dugova, premda se te metode i nisu pokazale uspješnima sve stranke u kampanju su krenule baš s tom najavom da se pomogne blokiranim i zaduženim građanima. Na prošlim izborima za otpis dugova zalagao se Živi zid, a tadašnja udruga Blokirani zalagala se za promjere Ovršnog zakona.

Ekipa iz Mosta osmislila je pak model kojim bi oni osnovali instituciju, odnosno banku koja bi preuzela nenaplative kredite od komercijalne banke. Ideja koja zvuči idealano, ali i ne odveć realna. Lošoj banci, kako su svoju ideju nazvali Mostovci, komercijalne banke s lakoćom i za pola vrijednosti prodale bi takve kredite, a u ovoj stranci vjeruju da bi mirovinski fondovi u kojima se nalaze naše mirovine bez problema dali novac za otkup tih kredita, baš poput drugih ulagača, a smatraju i da postoji mogućnost zarade ako građani budu vraćali kredite te imaju i vrijednu imovinu kojom ih pokrivaju.

Problem ove Mostove ideje mogao bi biti taj što Loša banka ne može obuhvatiti dugovanja telekomima i komunalnim poduzećima, a baš takva zaduženja jedna su od najvećih kod hrvatskih građana. Ideju za oprost dugova nudi i HDZ koji je obećao da će otpisati dugove blokiranim građanima u visini prosječne plaće koja iznosi oko 5500 kuna, što zvuči izrazito realno, ali za dio građana i ne od velike pomoći.

Od pomoći bi građanima zato mogao biti drugi dio plana koji kaže da ovrhe nad prvom nekretninom neće biti, dok će se povećati dio plaće izuzet od ovrhe. Među prvima građanima su dugove opraštali SDP-ovci, koji su predlagali otpis dugova, a tu ideju iskoristilo je svega 30 tisuća građana, dok sada u Partiji idu korak dalje najavljujući izmjenu Ovršnog zakona. Najveći fenomen među ovom ekipom svakako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je svoje sugrađane pozvao da iskoriste godinu dana staru mogućnost otpisa djela dugova, a osim toga zbog cifri manjih od 20 tisuća kuna po njegovom planu nekretnina se neće moći oplemeniti, a oprosti dugova također su dio njegova izbornog programa.

Kada se podvuku crte, ove ideje možda i jesu korisne no po građane bi najbolje bilo kada bi se uredio Ovršni zakon, ali i jednako tako naciji omogućio siguran posao s redovitim primanjima s kojima bi sami mogli redovito plaćati svoje račune.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.