O PLJAČKI GRAĐANA I PRODAJI DIONICA RAIFFEISEN BANK-a I ZAGREBAČKA NE MOGU ODGOVORITI ZA KOGA SU KUPOVALE DIONICE?!

Autor: Vedrana Milas/objektivno.hr

Putem javne dražbe oglašene od strane Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), 7. 12. obični, takozvani mali građani, nisu mogli kupiti dionice HT-a na Zagrebačkoj burzi, jer je odlukom „ofermanjeno“ da se dionice HT-a prodaju u paketu.

“Obični” građani tako si nisu mogli priuštiti dionice HT-a premda su u njihovom vlasništvu – bile – sve do njihove prodaje.

Tko je donio odluku da se dionice prodaju u paketu, a ne „jedna po jedna“, te bi se tako omogućilo i njihovim stvarnim vlasnicima da ih kupe, nije poznato. CERP je uputio na odluku o prodaji dionica, po načelu sve ili ništa, u paketima.

Kako je država, odnosno njeni građani, sada već bivši vlasnici dionica, koje je država prodala u njihovo ime, a za tuđi račun – 1,78 posto, a Društvo „Potrošač“ u sporu s Hrvatskim telekomom, te – dobije li tužbu, „izbit“ će HT-u svojih 150 milijuna kuna samo osnovne potražnje u sporu s HT-om, i vrijednost dionica će pasti.

Sporne dionice građana, odnosno države, a kojima su vlasnici građani, kupile su putem brokerske tvrtke Interkapital, Zagrebačka banka i Raiffeisen bank Austria u Hrvatskoj. Na upit Objektiva postoji li prikriveni kupac, odnosno za koga su kupovale dionice, i jesu li se kupovale preko tzv: skrbničkih računa, za tajkune, niti jedna od banaka nije mogla odgovoriti. Odnosno – takav su odgovor poslale. Da ne mogu odgovoriti na naše upite istovjetno poslane.

Tek „nota“ iz HT-a o „povezanoj osobi“ upućena o stjecanju dionica od strane povezane osobe, govori zašto iz Raiffeisen banke nisu mogli odgovoriti, kao niti iz Zagrebačke na upit Objektiva – za koga su kupovali dionice.

Stoga donosimo obavijest koji je HT uputio o povezanoj osobi gospodina Damira Grbavca, člana Nadzornog odbora Izdavatelja dionica odnosno HT-a, „čovjeka s izvora“, a koji je također predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d., te se navedeno društvo smatra s njim usko povezanom osobom u smislu čl. 464. st. 2. Zakona o tržištu kapitala. Gospodin Grbavac je i na jednom i drugom izvoru, te je on povezana osoba dvaju društava, u ovom slučaju s Raiffeisen bank Austria i HT-a. Zar zbog gospodina Raiffeisen bank nije mogla odgovoriti?

CERP nije uvažio zahtjev Društva Potrošač za odgodom prodaje dionica, jer je Potrošač u sudskom sporu s HT-om, te dobije li ga – dionicama će pasti vrijednost. No CERP ispravno kaže – kupac snosi rizik kupnje. No ova prodaja, ako ne zanima HANFA- u, zanimati će sigurno Europsko Povjerenstvo za zaštitu potrošača, a kojem će se Društvo Potrošač obratiti u svezi ove suspektne kupnje državnih dionica, jednoj od povezanih osoba.




Ostaje samo pitanje, zašto se prodavala imovina građana, a isti su zakinuti za kupnju „svojih“ dionica, te je donijeta odluka o prodaji istih u paketu – istovremeno praveći ogromnu razliku među građanstvom i onima koji imaju novac – za kupnju dionica u paketu. Tako je HT-ov slogan na memorandumu o povezanoj osobi, “Živjeti zajedno” dobio jedan posve novi kontekst i smisao. Pučki pravobranitelj, odn. ombudsman nije također do objave teksta odgovorio na poslane mu upite u svezi ovog predmeta, kao niti “kraljica Hrvata” predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u upitu hoće li učiniti nešto da spriječi pljačku svog naroda.

Napomena: važno je pogledati upite kao i odgovore te priopćenje HT-a o gospodinu Grabovcu, naznačenima u screenshotovima dolje, uz komentar da, od nebrojeno poslanih upita, svakodnevno – nikada nismo dobili ovakve odgovore od niti jedne institucije, mjesne zajednice… etc, kao od Raiffeisen bank-e i Zagrebačke u ovom predmetu.

Hrvatski Telekom d.d.
Odjel za podršku predsjedniku Uprave, Upravi i
Nadzornom odboru
Roberta Frangeša Mihanovića 9, HR – Zagreb
Telefon: +385 1 491-1080
Telefaks: +385 1 491-1012




 Zagreb, 14. prosinca 2015. godine

Predmet: Obavijest o stjecanju dionica od strane povezane osobe

Hrvatski Telekom d.d. (u daljnjem tekstu: Izdavatelj) obavještava da je 11. prosinca 2015. godine primio obavijest od Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. o stjecanju dionica HT-a d.d. Ova obavijest se dostavlja budući da g. Damir Grbavac, upućena osoba na Općem popisu upućenih osoba Izdavatelja, član Nadzornog odbora Izdavatelja, obnaša funkciju predsjednika Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d., te se navedeno društvo smatra s njim usko povezanom osobom u smislu čl. 464. st. 2. Zakona o tržištu kapitala.

Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. je, u ime i za račun Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda kategorije B (u daljnjem tekstu: ROMF B), izvršilo sljedeće kupnje dionica Izdavatelja oznake HT-R-A (ISIN: HRHT00RA0005) na Zagrebačkoj burzi:

Dana 7. prosinca 2015. godine stečeno je 50.000 redovnih dionica Izdavatelja po prosječnoj cijeni
od 146,000000 kn po dionici. Dionice predstavljaju 0,0611% temeljnog kapitala Izdavatelja.
· Dana 7. prosinca 2015. godine stečeno je 4.577 redovnih dionica Izdavatelja po prosječnoj cijeni
od 144,708322 kn po dionici. Dionice predstavljaju 0,0056% temeljnog kapitala Izdavatelja.
Nakon navedenih stjecanja dionica, ROMF B posjeduje ukupno 7.095.164 dionica Izdavatelja, koje čine 8,6644% temeljnog kapitala Izdavatelja, kao i isto toliko glasova na Glavnoj skupštini Izdavatelja.

HT_stjecanje_otpustanje_2015__14122015102928

Upit CERP-u i njegov odgovor (skraćeno) 

Vaša pitanja od 9. prosinca 2015., s odgovorima CERP-a od 9. prosinca 2015. u nastavku:

U vezi prodaje dionica HT-a molimo Vas da nam odgovorite na slijedeće upite: 

 Tko je sve kupio dionice HT-a oglašene javnom dražbom 7.12. ove godine?

Informacija je javno dostupna na Zagrebačkoj burzi kao i na internetskim stranicama CERP-a u sklopu Izvješća s javne dražbe.  LINK na izvještaj gdje se nalazi informacija: http://www.cerp.hr/default. aspx?id=3397

Zašto se nije omogućilo i običnim građanima da kupe dionice? 

Vlasništvo nad ponuđenim dionicama temeljem poziva mogle su steći domaće i strane, pravne i  fizičke osobe – dakle bilo je omogućeno. LINK na javni poziv: http://www.cerp.hr/default. aspx?id=3393

S tim u svezi skrećemo pažnju da ukoliko se napravi uvid u javno dostupan povijesni pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi dionice HT-a unatrag 52 tjedna može se uočiti podatak da je protrgovano ukupno 41,97 milijuna dionica Hrvatskog Telekoma što ukazuje na činjenicu da je navedena dionica itekako likvidna te da je svakom kupcu omogućena kupnja putem burze u bilo kojem trenutku trgovanja.

Gdje će se uložiti novac od prodaje dionica, za koje je postignuta i viša cijena od planirane? 

S  obzirom na to da je sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, CERP slijednik svih financijskih obaveza pravnog prednika Agencije za upravljanje državnom imovinom ( AUDIO-a), te da iste dospijevaju na naplatu, namjera je iste podmiriti.

Jeste li prije prodaje dionica upoznali kupce s činjenicom da Društvo “Potrošač”, temeljem presude Vrhovnog suda potražuje više od 10 milijuna eura od HT-a, te bi dionicama mogla pasti vrijednost? 

Dionice Hrvatskog telekoma kotiraju na redovnom tržištu Zagrebačke burze, na kojem su izdavatelji dionica dužni redovito izlagati svoja financijska izvješća te da su i na stranicama FINE objavljena revizorska izvješća društva. U javno objavljenim revizorskim izvješćima  postoje zabilješke u svezi sporova i rizika vezano iz iste. Realna je pretpostavka da svi kupci koji  kupuju na burzi, prethodno ispitaju rizičnost kupnje bilo koje dionice te da svjesno odlučuju o investiciji,  s time da je zabilješka u svezi sporova i rizika javno dostupan podatak.

Srdačan pozdrav,

Centar za restrukturiranje i prodaju ( CERP )

Fwd: UPIT RAIFFEISEN BANK
Inbox
x
Vedrana Milas
Dec 11 (4 days ago)

From: Objektiv <[email protected]>
Date: 2015-12-09 13:35 GMT+01:00
Subject: UPIT RAIFFEISEN BANK
To: [email protected]
Poštovani,

Molimo Vas da nam odgovorite, odnosno prokomentirate za koga ste kupili dionice HT-a a koje je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), oglasio, na javnoj dražbi koja se održala 7.12. ove godine i prodao i po većoj cijeni od predviđene?

Za čiji račun ste kupovali dionice HT-a, i postoje li prikriveni vlasnici u ovoj transakciji u ime Raiffeisen bank-e za nekoga drugoga, na ime tzv. “skrbničkih” računa?

Je li Vas CERP obavijestio da su prodane dionice, presudom Vrhovnog suda u korist Društva “Potrošač” moguće manje vrijednosti od oglašene i prodane?

Zbog plasmana teksta, molimo Vas odgovor u što je moguće kraćem roku.

S poštovanjem,

Vedrana Milas

PRVI ODGOVOR RAIFFEISEN BANK  

From: [email protected][mailto:[email protected]] On Behalf Of [email protected]

Sent: Wednesday, December 09, 2015 3:20 PM
To: [email protected]
Subject: Re: UPIT RAIFFEISEN BANK

Poštovana Vedrana,

nažalost, nismo trenutno u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja.

Hvala Vam na razumijevanju.

Srdačan pozdrav,
Ozren Tabaković

Marketing i odnosi s javnošću
Tel: 01/6324-123
Fax: 01/4604-894
e-mail: [email protected]
www.rba.hr, www.limun.hr

DRUGA PREPISKA S RAIFFEISEN BANK-om

Objektiv Objektivno
Dec 14 (1 day ago)

to ozren.tabakovic
Poštovani Ozrene,

Nije mi jasno kako niste u mogućnosti odgovoriti na postavljene upite? (Dolje sam copy pastala Vaš odgovor u svezi njih, kao i upite).

Stoga Vas lijepo molim za odgovor. Ovaj odgovor i nije nešto za objavu.

Molimo Vas da nam odgovorite, odnosno prokomentirate za koga ste kupili dionice HT-a a koje je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), oglasio, na javnoj dražbi koja se održala 7.12. ove godine i prodao i po većoj cijeni od predviđene?

Za čiji račun ste kupovali dionice HT-a, i postoje li prikriveni vlasnici u ovoj transakciji u ime Raiffeisen bank-e za nekoga drugoga, na ime tzv. “skrbničkih” računa?  Ima li vaša banka povezanu osobu s izdavateljem dionica, odnosno HT-om?

Je li Vas CERP obavijestio da su prodane dionice, presudom Vrhovnog suda u korist Društva “Potrošač” moguće manje vrijednosti od oglašene i prodane?

Zbog plasmana teksta, molimo Vas odgovor u što je moguće kraćem roku.

S poštovanjem,

Vedrana Milas

UPIT ZAGREBAČKA BANKA 

Objektiv Objektivno
Dec 14 (1 day ago)

to pr,
Poštovani

Molimo Vas da nam odgovorite, odnosno prokomentirate za koga ste kupili dionice HT-a a koje je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), oglasio i prodao, na javnoj dražbi koja se održala 7.12. ove godine, prodao i po većoj cijeni od predviđene?

Za čiji račun ste kupovali dionice HT-a, i postoje li prikriveni vlasnici u ovoj transakciji u ime Zagrebačke banke za nekoga drugoga, na ime tzv. “skrbničkih” računa, odnosno tajkuna?

Je li Vas CERP obavijestio da su prodane dionice, presudom Vrhovnog suda u korist Društva “Potrošač” moguće manje vrijednosti od oglašene i prodane?

Zbog plasmana teksta, molimo Vas odgovor u što je moguće kraćem roku.

S poštovanjem,

Vedrana Milas, glavna urednica

ODGOVOR ZAGREBAČKE BANKE

PR PR
Dec 14 (1 day ago)

Poštovana,

Nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit.

Lijepi pozdrav,

Odnosi s medijima

Identitet i komuniciranje

Zagrebačka banka

UniCredit Group

Autor:Vedrana Milas/objektivno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.