www.torange-es.com

Norveški mirovinski fond među kriterije za ulaganja uvrstio i suzbijanje korupcije

Autor: Hina

Fond se financira prihodima od prodaje nafte, a upravlja imovinom čija vrijednost iznosi oko 1.000 milijardi dolara

Norveški mirovinski fond, najveći na svijetu, proširio je u utorak kriterije za odabir kompanija u koje su spremni ulagati i na interne mehanizme za suzbijanje korupcije.

Fond se financira prihodima od prodaje nafte, a upravlja imovinom čija vrijednost iznosi oko 1.000 milijardi dolara.

Imovina uključuje vlasničke udjele u nekih 9.100 kompanija širom svijeta, te obveznice i nekretnine.

Fondu je inače zakonom zabranjeno ulagati u tvrtke koje proizvode nuklearno oružje i mine, te one upletene u ozbiljno i sustavno kršenje ljudskih prava.

Danas su proširili set kriterija i na interno suzbijanje korupcije u kompanijama.

Poručili su tako da bi upravni odbori kompanija trebali kreirati antikorupcijske mjere i postupke za sprečavanje odnosno rješavanje problema korupcije. Napominju također da bi s tim mjerama i postupcima trebali detaljno upoznati zaposlenike.

“Kompanije bi trebale imati interni mehanizam za prijavu nepravilnosti koji bi funkcionirao kao odvojen i povjerljiv kanal prijave ako se onaj preko nadležnog menadžera pokaže neprimjerenim ili pak zviždač želi ostati anoniman”, navodi se u dokumentu fonda.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.