Flickr

NEUOBIČAJENA REAKCIJA: Jesu li investitori izgubili povjerenje u britansku centralnu banku?

Autor: Josip Kokanović

Investitori se očito pribojavaju da će pregovori Ujedinjenog Kraljevstva i EU o uvjetima suradnje nakon Brexita biti spori i nepovoljno se odraziti na gospodarsku situaciju u Britaniji, a ono što je loše za gospodarstvo, loše je i za tečaj valute te zemlje

Reakcija investitora na financijskim tržištima na prošlotjedni govor Marka Carneya, guvernera britanske centralne banke, pomalo je neuobičajena. Naime, guverner je u nekoliko navrata direktno komentirao situaciju na financijskim tržištima te izrazio stajalište da će kamatne stope rasti bržim tempom nego što investitori trenutno očekuju.

U normalnim okolnostima, funta bi na takve komentare naglo ojačala, no ovoga puta je došlo do naglog slabljenja, pogotovo u odnosu na euro. U trenutku pisanja analize, tečaj EUR/GBP na platformama Admiral Marketsa iznosi 0.9045, što je najniža razina funte nakon referenduma o Brexitu.

Investitori se očito pribojavaju da će pregovori Ujedinjenog Kraljevstva i EU o uvjetima suradnje nakon Brexita biti spori i nepovoljno se odraziti na gospodarsku situaciju u Britaniji, a ono što je loše za gospodarstvo, loše je i za tečaj valute te zemlje.

Još jedan razlog zbog kojeg je funta u odnosu na euro oslabila 9% u samo nekoliko mjeseci je preveliki optimizam investitora po pitanju aktivnosti Europske centralne banke. Naime, u posljednjem obraćanju javnosti, predsjednik vijeća guvernera ECB-a bio je u potpuno suprotnoj situaciji nego Mark Carney. Mario Draghi je pokušao upozoriti investitore da će tempo zatezanja monetarne politike biti vrlo spor i da nema potrebe za žurbom, no investitori ni njemu nisu vjerovali, nego su odmah počeli masovno kupovati euro, čime su mu podigli vrijednost u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute na svijetu.

Veliki interes za kupnju eura i prodaju funte doveo je do toga da na američkom tržištu futures ugovora i opcija, veliki špekulanti trenutno u kupovnim pozicijama na euru imaju 10,6 milijardi eura više nego u prodajnim pozicijama, dok na britanskoj funti imaju 2,4 milijarde funti neto prodajnih pozicija.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su investitori trenutno pretjerano optimistični po pitanju očekivanog kretanja tečaja eura u odnosu na funtu. Situacija u Velikoj Britaniji nije toliko loša da opravda tečaj funte na praktički najnižoj razini u posljednjih 10 godina. Prije ili kasnije će doći do rasta potražnje za britanskom funtom, koja će tada, vjerojatno u kratkom periodu, naglo ojačati.

Statistički podaci koje će britanska centralna banka pomno pratiti idućih mjeseci su stopa inflacije koja je pri zadnjem mjerenju iznosila 2.6%,  što je osjetno više od idealnih 2.0%, te podaci o visini prosječne plaće koja u Britaniji ne raste, iako je stopa nezaposlenosti najniža u posljednjih 40 godina. Ako bilo koji od ova dva pokazatelja poraste sa sadašnjih razina, centralna banka će biti prisiljena dizati kamatne stope, što će dovesti do vraćanja povjerenja u britansku valutu.

Autor: Josip Kokanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.