Wikipedia

NESTAŠICA U EUROPI: Cijena ovog sastojka sve je veća, kolači će postati još skuplji!

Autor: dnevno.hr

Vjerojatno nema kuće koja nije primijetila da je maslac u malo vremena opet poskupio

Nestašica maslaca sve je veći problem, djelomice zbog velikog rasta cijene ove namirnice, a dijelom i zbog toga što povlači i rast cijena nekih drugih proizvoda.

Cijena maslaca skočila je prije svega zbog velikog pada u proizvodnji mlijeka u Europi, što je posebno osjetno u Francuskoj u kojoj se maslac koristi u velikim količinama za proizvodnju pekarskih proizvoda.

Neke trgovine u toj zemlji zbog ovog su problema morale obavijestiti potrošače da više ne proizvode neke pekarske proizvode zbog nedostatka maslaca.

Zaštitite svoje zdravlje i napravite domaći maslac!

Kako piše Independent, u Francuskoj je cijena maslaca tijekom ove godine porasla za čak 60 posto, pokazuju službeni podatci, a to će se još više osjetiti uoči Božića kad bi moglo doći do nedostatka kolača i ostalih proizvoda.

Cijena je na veleprodajnom tržištu porasla za 200 posto u godinu dana. Do krize je prije nekoliko godina doveo ruski embargo, zatim ukidanje mljekarskih kvota. Propale su brojne farme, a onda su i Kinezi pokupovali zalihe. Francuska vlada tvrdi da je riječ o prilagođavanju tržišta, a ne nestašici, no poskupljenje maslaca osjeti se i u drugim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.




Oko 25 kuna za 25 dekagrama nije realna cijena, no čini se da je nametnuta geopolitičkim kretanjima. Tržišni analitičari kažu da će maslac u Hrvatskoj do Božića biti još i skuplji, a pred nama su možda vremena slična nekadašnjima kada se umjesto maslaca za doručak na kruh mazala svinjska mast.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.