Dusko Marusic/PIXSELL

NAPOKON U 21. STOLJEĆU: HŽ nakon uvođenja online kupovine karata, uvodi i aplikaciju!

Autor: A.P.

Tako korisnici svoju kartu mogu kupiti ili rezervirati putem interneta na službenim stranicama HŽPP-a, a plaćanje se obavlja preko American Express, Visa, MasterCard i Maestro kartica.

Prije par dana Hrvatske željeznice u rad su pustile internetsku stranicu preko koje se mogu kupiti ili rezervirati karte za vlak.

Tako korisnici svoju kartu mogu kupiti ili rezervirati putem interneta na službenim stranicama HŽPP-a, a plaćanje se obavlja preko American Express, Visa, MasterCard i Maestro kartica.

Izgleda kako su HŽ napokon se dosjetili kako dospjeti do 21. stoljeća i smanjiti redove i takoreći suicidalna pretrčavanja s perona na peron kako biste ulovili vlak u zadnju sekundu. Naravno lovite ga u zadnju sekundu jer kada je najviše ljudi rade 2 šaltera i redovi su kilometarski.

Sreća pa se sada sve moderniziralo, naime, osim što je praktična, on-line kupnja karata i rezervacija je jednostavna. Potrebno je odabrati polazni i odredišni kolodvor, datum i vrijeme polaska te broj putnika. Kupljenu kartu možete ispisati na štampaču ili je pokazati kondukteru/kontroloru na ekranu pametnog telefona. Važno je napomenuti kako ovakav oblik kupovine vrijedi samo za relacije u unutarnjem prijevozu.

Prodaja karata putem interneta dio je integriranog i moderniziranog sustava prodaje i rezervacije karata (ISPRO) HŽ Putničkog prijevoza. Ručna kupnja karata kod konduktera u vlaku zamijenjena je mobilnim terminalima, a modernizirana je i prodaja karata na blagajnama. Tijekom rujna moći će se besplatno preuzeti aplikacija za pametne telefone HŽPP karte, a na većim kolodvorima bit će postavljeni kartomati na kojima ćete karte kupovati putem kartičnog načina plaćanja.

Projekt obuhvaća i uvođenje pametnih kartica koje će zamijeniti postojeće kartonske iskaznice za mjesečne, višemjesečne i godišnje karate. Pametne kartice upotrebljavat će se i za kupnju pojedinačnih karata kao prepaid kartice kojima će korisnici moći kupovati karte na blagajni, kartomatima ili od konduktera u vlaku.

Implementacija cjelovitoga integriranog sustava prodaje i rezervacije karata (ISPRO) očekuje se do kraja godine, navode u HŽPP-u.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.