Najavljene prve količine nafte s polja Catcher u UK-u

Autor: dnevno.hr

Budimpešta, 27. prosinca 2017. – U sljedećim mjesecima očekuje se povećanje proizvodnje u fazama, najprije iz polja Catcher, a nakon toga iz polja Varadero i Burgman. Partneri MOL Grupe su Premier Oil (50%, operater), Cairn (20%) i Dyas (10%).

Berislav Gašo, glavni operativni direktor MOL Grupe za Upstream, komentirao je: “MOL Grupa željela bi čestitati timu koji je radio na projektu razrade područja Catcher na ovom važnom uspjehu. Bio je to pravi timski rad koji je uključivao zahtjevne bušotine, najmodernije podmorske sustave i plutajuće postrojenje za proizvodnju, skladištenje i istovar nafte i plina (FPSO), a sve je to trebalo sigurno isporučiti.“

Razradno područje Catcher nalazi se na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva u središtu Sjevernog mora, otprilike 180 km od sjeveroistočne obale Škotske. Sastoji se od tri odvojena polja: Catcher, Burgman i Varadero. Ležišta se nalaze pod morem na dubini od oko 93 metra. Planira se proizvodnja s polja iz 19 podmorskih bušotina. U prvoj fazi ukupno 12 bušotina već je izbušeno, dovršeno i povezano podmorskom infrastrukturom s novoizgrađenim plutajućim postrojenjem za proizvodnju, skladištenje i istovar nafte i plina (FPSO). Trenutačno je u tijeku bušenje u drugoj fazi, a bušotina br. 14 već je izbušena.

Izgradnja FPSO postrojenja započela je u Japanu, gdje su prve pošiljke čelika za trup izrezane u siječnju 2015. U kolovozu 2016. trup je otpremljen u brodogradilište Keppel’s Benoi u Singapuru radi spajanja gornje opreme. Po mehaničkom dovršenju u kolovozu 2017., plovilo je otpremljeno u Sjeverno more, gdje je postavljeno na lokaciju u listopadu.

FPSO postrojenje vlasništvo je poduzeća BW Offshore. Dugo je 240 metara, široko 50 metara, a duboko 27 metara. Dužina mu otprilike odgovara dužini dvaju nogometnih igrališta. Teži preko 56.000 tona, ima kapacitet skladištenja od 650.000 barela ekvivalenta nafte i može smjestiti oko 120 radnika.

Nafta će se iskrcavati s FPSO postrojenja tankerima, dok će se plin izvoziti putem objekata Shell-Esso Gas and Liquids (SEGAL).

O MOL Grupi




MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njezina dinamična međunarodna radna snaga broji 25 000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika. Proizvodne aktivnosti trenutačno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integriranog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2 000 benzinskih postaja u 10 zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.