Na pomolu globalni trgovinski rat

Autor: D.G.

Pritužbe o namjernom podcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama upozorava njemački ministar gospodarstva Rainer Brüderle.

-Na obzoru se pojavila opasnost trgovinskog rata, rekao je njemački ministar gospodarstva Rainer Brüderle u razgovoru s novinarima koji ga prate na dvodnevnom proputovanju Kinom, koje će obuhvatiti posjet Pekingu i Šangaju.

-Pritužbe o namjernom podcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama, iz čega bi se u konačnici mogao izroditi trgovinski rat”, izjavio je Brüderle, ne navodeći konkretne primjere.

Peking je izložen pojačanom pritisku trgovinskih partnera u SAD-u i Europi da dopusti brži rast vrijednosti juana koji je prema nekim procjenama podcijenjen čak 40 posto.

Donji dom američkog Kongresa prošli je mjesec dao zeleno svjetlo prijedlogu zakona kojim se proširuju ovlasti američkog ministarstva trgovine za uvođenje carina na kineski uvoz zbog pekinškog manipuliranja valutom. Da bi postao zakon, taj prijedlog još mora dobiti odobrenje američkog Senata, kao i potpis predsjednika Baracka Obame.

Sablast globalnog valutnog rata dominirala je godišnjim sastankom Međunarodnog monetarnog fonda (u Washingtonu proteklog vikenda, no bez konkretnih rezultata.

“Ne smijemo dopustiti da situacija izmakne našoj kontroli, niti smijemo okrenuti leđa slobodnoj trgovini”, upozorio je Brüderle, a prenio Business.hr.





Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.