Flickr.com

Muškarci plaćeniji od žena: U Austriji zbog toga obilježavaju Dan jednakih plaća!

Autor: T. P.

Primanja žena i muškaraca u Austriji razlikuju se i po pokrajinama pa je ovaj dan u Vorarlbergu ove godine obilježen još 14. rujna, a u Beču slijedi tek 27. listopada.

„Equal Pay Day“, odnosno dan kada su muškarci već zaradili godišnja primanja žena ove je godine u Austriji obilježen 11. listopada.

Za žene to znači 22,36 posto niža godišnja primanja u odnosu na muškarce. Obilježavanjem ovog dana diljem Austrije želi se skrenuti pozornost na ovaj problem i smanjiti razlika između dohodaka žena i muškaraca.

Dobra je vijest da se ovaj dan od 2010. godine svake godine obilježava sve kasnije, tj. da žene zarađuju sve više. Tako je „Equal Pay Day“ 2010. godine primjerice održan 29. rujna.

Primanja žena i muškaraca u Austriji razlikuju se i po pokrajinama pa je ovaj dan u Vorarlbergu ove godine obilježen još 14. rujna, a u Beču slijedi tek 27. listopada.

Jedan od razloga velike razlike u primanjima nejednako je sudjelovanje muškaraca i žena u neplaćenom radu. Kućne poslove, odgoj djece i njegu starijih osoba u 75 posto slučajeva obavljaju naime žene i stoga imaju manje vremena za veću zaradu.

Broj žena zaposlenih na puno radno vrijeme u Austriji je od 1994. do 2015. godine porastao s 59 na 67 posto, no ujedno se povećao i broj žena zaposlenih na pola radnog vremena, i to s 26 na čak 48 posto. To ne znači da žene zarađuju manje samo zbog manjeg broja radnih sati, nego su poslovi sa skraćenim radnim vremenom i za 22 posto manje plaćeni. Dakle posao od 20 radnih sati na tjedan ne podrazumijevaju da će osobe koje ga obavljaju imati upola manu plaću od onih koje rade 40 sati tjedno, nego znatno manje. A upravo su žene te koje obavljaju većinu poslova na pola radnog vremena. Točnije, četiri od pet poslova na pola radnog vremena u Austriji otpada na žene.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.