Patrik Macek/PIXSELL

Murganić: Tisuću eura je dobar poklon za pomoć pri rođenju djeteta, ali nije rješenje

Autor: dnevno.hr

Naglasila je kako poboljšanje demografske slike i revitalizaciju društva ne treba očekivati samo od ove Vlade niti od ove uprave jer je to mnogo kompleksniji problem.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić gostovala je jutros HRT-ovoj U Mreži prvog gdje je otkrila kojim mjerama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku misli poboljšati demografsku sliku zemlje i hoće li nova Vlada ispuniti obećanje prethodne o poticajnoj mjeri od tisuću eura za novorođenče.

Ministrica je govorila o angažmanu asistenata za osobe s invaliditetom te potvrdila kako će do potpisivanja novih ugovora naknadu za asistente isplatiti iz sredstava ministarstva. “Nakon dobivenog natječaja sredstva će se vratiti”, rekla je Nada Murganić.

Naglasila je kako poboljšanje demografske slike i revitalizaciju društva ne treba očekivati samo od ove Vlade niti od ove uprave jer je to mnogo kompleksniji problem. Rekla je kako ova Vlada ima odgovornost donijeti mjere koje će se predlagati i provoditi sukcesivno.

Napomenula je i kako treba naći novac u proračunu te donijeti zakone kako se ne bi dogodilo da u javnosti obećaju nešto što poslije neće moći ispuniti.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je kako na području doniranja hrane možemo još puno toga učiniti. “Na rješavanju tih problema treba raditi sustavno, a humanitarne akcije moraju biti samo nadogradnja, dakle kvaliteta više”, rekla je.

Govoreći o mjeri kojom bi se s tisuću eura poticalo rođenje novog djeteta te o delimitiranju rodiljskih naknada, ministrica je rekla kako joj je teško govoriti o preuzimanju obveza koje je najavila prethodna vlada. “Sklona sam povećanju naknade za pomoć pri rođenju djeteta”, kazala je.

Dodala je i kako ta naknada već postoji i iznosi 2680 kuna, a u nekim je gradovima zbog socijalnih programa i veća.

“Tisuću eura je dobar poklon za početak, ali nije rješenje”, rekla je. Najavila je i kako je jedan od zadataka nove Vlade donošenje novog zakona o socijalnoj skrbi.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI