Dusko Jaramaz/PIXSELL

MOST O POSKUPLJENJU STRUJE: ‘Molimo ministra Ćorića da građanima odgovori na nekoliko pitanja’

Autor: dnevno.hr

"Pozivamo ministra da javnosti da odgovor i na pitanje hoće li i dodatnih 500 milijuna kuna koje će za isplatu navedenih ugovora nedostajati u 2018. godini isto tako svaliti na leđa građana i države?" navode Mostovci

Most nezavisnih lista pozvao je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da jasno obrazloži građanima zbog čega i zbog čijih interesa i odluka dolazi do poskupljenja električne energije.

Dok čekaju njegovo obrazloženje, željeli su građane podsjetiti na nekoliko detalja koja su istaknuli u svojem priopćenju:

Tada resorni ministar Vrdoljak (HNS) omogućava potpisivanje ugovora o garantiranom otkupu energije iz obnovljivih izvora energije bez analize učinaka tih ugovora na cijenu električne energije. Neki od navedenih ugovora su se potpisivali 31.12. 2013. godine u večernjim satima jasno pokazujući kako javni aparat može biti na usluzi i učinkovit kada su privatni interesi u pitanju.
Tada resorni ministar Vrdoljak je na takav način prouzročio nemjerljivu štetu hrvatskom gospodarstvu i građanima koji su opterećeni novim izdacima za ugovore koji u sebi imaju ispod 10% domaće komponente s jasno izraženom namjerom pogodovanja prema vjetroelektranama.
Tada resorni ministar Vrdoljak je apsolutno izbacio HEP iz svih projekata koji bi značili daljnji razvoj sektora i političkim pritiscima silom ga je gurao u megalomanske i neisplative investicije u izgradnju elektrana na plin i ugljen, svima je jasno iz kojih razloga.
Svime navedenim u sektoru obnovljivih izvora su stvorene obveze od 6,2 milijarde kuna do 2020. godine za koje nikakvom analizom nisu prikazani učinci. Jasno je da nisu kada učinci idu na teret građana i gospodarstva, a ne na teret državnog proračuna. Tako podlo, “planski” i apsolutno protivno državnim interesima, priopćili su iz Mosta.

Pozivali su ministra Ćorića da javno objasni građanima je li Ministarstvo nastavilo rad na reviziji navedenih ugovora i postupaka ministra Vrdoljaka koji su doveli do situacije da će zbog cijene električne energije ispaštati građani.

“Pozivamo ministra da javnosti da odgovor i na pitanje hoće li i dodatnih 500 milijuna kuna koje će za isplatu navedenih ugovora nedostajati u 2018. godini isto tako svaliti na leđa građana i države? Pozivamo ministra da objasni i zašto se trenutni nedostatak novaca u HROTE-u za isplatu poticaja odražava samo na javna poduzeća, u ovom slučaju HEP, dok se isplate prema privatnim investitorima odvijaju bez ustezanja?”, zaredali su pitanja Mostovci.

Dodali su da je Most radom u resornom ministarstvu za energetiku jasno pokazao da su mu briga za standard građana i uravnotežen razvoj sektora bili primarni cilj. Zbog toga smo i napravili model ravnomjerne raspodjele tereta Vrdoljakovih ugovora koji se neće prelomiti samo preko leđa građana i gospodarstva i uskladili ga na radnoj razini u Vladi. Ali sada je jasno da problem ne mogu riješiti oni koji su ga napravili. HNS je svojim konceptom plemenske energetike trajno naštetio kako razvoju obnovljivih izvora energije tako građanima i gospodarstvu”, zaključuje se u priopćenju Mosta nezavisnih lista.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.