Dusko Marusic/PIXSELL

Država kreće s otplatom kredita građanima!

Autor: I. Međugorac

Očekuje se realizacija najviše 1500 kredita pa je zato veoma značajno pronaći što hitrije nekretninu koja vam odgovara

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita stupio je na snagu, a u periodu koji je pred nama Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objaviti će javni poziv putem kojega če odabrati najpovoljnije banke koje će sudjelovati u programu. Njihov popis biti će dostupan na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ali i APN-a. realizacija programa očekuje se oko sredine kolovoza, a veliki broj grđana već je zainteresiran za uvjete prema kojima će se subvencije odobravati. Zahtjev za subvencioniranje predavati će se u banku koja bi u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva trebala odlučiti o tome ispunjava li podnositelj uvjete za davanje kredita. Potrebna dokumentacija prosljeđuje se APN-u koji provjerava je li zahtjev potpun te odlučuje o odobravanju, ili naravno neodobravanju subvencija koju dostavlja banci. Svi koji se nadaju poticajima trebali bi reagirati odmah te pronaći odgovarajuću nekretninu za koju valja prikupiti i sve potrebne dokumente kako bi se program odmah realizirao te kako bi se bilo spremno za predaju zahtjeva.

U ovoj godini država je osigurala 17,5 milijuna kuna, a to pak znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen. Očekuje se realizacija najviše 1500 kredita pa je zato veoma značajno pronaći što hitrije nekretninu koja vam odgovara te sklopiti ugovor o kupoprodaji s dovoljno dugim rokom za isplatu cijene u potpunosti. Subvencionirati će se kredit za kupnju stana ili gradnju kuća čija cijena s PDV-om ne premašuje 1500 eura po kvadratu, ukoliko je cijene veća njezina razlika neće biti subvencionirana. Ograničen je I cjeloviti iznos kredita koji će se subvencionirati do najviše sto tisuć eura. Rok isplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a POS-ovi stanovi I kuće neće se subvencionirati. Zakon bi trebao pojednostavniti I okakšati plaćanje stambenog kredita u prve četiri godine tako što će država preko APN-a bankama uplaćivati pola mjesečne rate unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Efektivna kamatna stopa na stambeni kredit u prve četiri godine njegove otplate ne smije biti veća od 3,75 posto na godinu, ali I nakon prve četiri godine otplate kredita. U naredne dvije godine može biti uvećana do maksimalno deset posto.

Povoljnije uvjete mogu dobiti hrvatski državljani mlađi od 45 godina i oni koji jednako kao i njihovi supruzi, ili partneri u vlasništvu ne posjeduju nekretninu, ili imaju jednu nekretninu, ali se prodaje da bi se pribavila veća. Također, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova domaćinstva ima minimalno 50 postotni invaliditet, a za svako rođeno ili posvojeno dijete rok za subvenciju produljuje se za godinu dana. Ukoliko se odlučite upustiti u ovu avanturu trebati će vam kopija osobne iskaznice, predugovor ili ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju se kupnju traži odobravanje kredita, kopija zemljišno-knjižnog izvatka I akta za građenje ili uzporabu građevine. Treba vam I potvrda HZJZ o upisu u registar osoba s invaliditetom, javnobilježnički ovjerena izjava da podnositelj zahtjeva I njegov životni parner ne posjeduje nekretninu ili posjeduje samo jednu nekretninu koju prodaje radi kupnje ili gradnje veće nekretnine.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.