FaH/ EPA/ANDREW GOMBERT/ ds

MOODY’S: Agrokorovi kreditori vjerojatno mogu očekivati povrat nešto više od 35%

Autor: Hina

Revizija je ovog tjedna pokazala da je Agrokor prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 11 milijardi kuna.

Kreditori hrvatskog koncerna Agrokora mogu u prosjeku računati na povrat nekih 35 do 65 posto potraživanja, ali bliže donjoj granici tog raspona, procijenila je agencija Moody’s.

Agrokor je početkom godine potonuo u krizu zbog manjka likvidnosti i ogromnog duga, zaprijetivši hrvatskom gospodarstvu pa je vlada odlučila intervenirati i imenovala je kriznu upravu, podsjeća Reuters.

“Po našem će mišljenju Agrokorovim vjerovnicima vjerojatno u prosjeku biti isplaćena potraživanja u donjem dijelu raspona od 35 do 65 posto sukladno važećem rejtingu (kompanije) ‘Ca'”, navodi Moody’s u komentaru koji je objavljen u srijedu.

Revizija je ovog tjedna pokazala da je Agrokor prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 11 milijardi kuna.

Kompanija će tek objaviti ukupan iznos potraživanja, i to, kako se očekuje, ovog mjeseca. Nakon toga krizna uprava intenzivno će se pozabaviti prijedlogom nagodbe kreditora koji uključuju domaće i inozemne banke predvođene ruskom Sberbankom te vlasnike obveznica i dobavljače, napominje Moody’s.

“Budući da su mnogi kreditori već podnijeli tužbe protiv Agrokora u nekoliko zemalja, pregovori o takvoj nagodbi mogli bi potrajati”, drže u Moody’su, procjenjujući na temelju rejtinga ‘C’ da vlasnici neosiguranih obveznica u višem redu naplate mogu računati na povrat manje od 35 posto potraživanja.

U Agrokoru su priznali da je protiv njih podignut niz tužbi izvan Hrvatske, pri čemu je većinu njih podigao Sberbank.




Mandat izvanredne uprave koju je imenovala vlada trajat će maksimalno do sredine srpnja iduće godine i očekuje se da se u tom razdoblju kreditori nagode o potraživanjima jer je alternativa stečaj prehrambenog koncerna, navodi Reuters.

Analitičari kažu da će nagodba rezultirati prodajom Agrokorova prehrambenog i maloprodajnog poslovanja i da će kreditori morati pristati na otpis dijela duga. Po njihovoj je procjeni najmanje izgledna opcija zamjena duga za vlasnički udio.

Lokalni dobavljači poručili su da su spremni otpisati do 15 posto potraživanja, što bi također moglo zakomplicirati pregovore jer Agrokorov maloprodajni lanac Konzum ovisi o robi koji isporučuju, napominje Reuters.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.