Mladi hrvatski stočari pokreću 350 mil. kuna vrijedan program uzgoja goveda u zapuštenim krajevima RH

Autor: dnevno.hr

Okupljeni u udrugu Salers Croatia osigurali su pomoć eminentnih stručnjaka u razvoju programa uzgoja goveda pasmine Salers, dogovorili su podršku francuskih uzgojnih centara te imaju siguran plasman goveda koja uzgoje. Hrvatska ima priliku postati uzgojni centar Salersa za jugoistočnu Europu i europski dio Turske

Mladi hrvatski stočari okupljeni u udruzi Salers Croatia predstavili su ambiciozan program uzgoja vrhunskih goveda francuske pasmine Salers u Hrvatskoj, kojem je cilj u narednih 5 godina u slabo naseljenim brdsko planinskim područjima stvoriti 300 matičnih stada Salersa vrijednosti preko 350 milijuna kuna te Hrvatsku pozicionirati kao uzgojni centar Salers goveda za ovaj dio Europe.

Program su razvili domaći i strani stručnjaci za govedarstvo na čelu sa Zavodom za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Udruga za provođenje programa ima podršku francuskih uzgojnih centara Groupe Salers Evolution i Herd Book Salers, koji okupljaju preko 5.000 uzgajivača s više od 200.000 rasplodnih grla, te čelnih ljudi europskog i svjetskog Salers udruženja, koji vjeruju da upravo Hrvatska ima idealnu poziciju postati glavni izvoznik Salers goveda u ekološkom uzgoju u sustavu krava-tele u ovom dijelu Europe. Udruga je zbog tog potencijala kojeg Hrvatska ima dobila sva prava plasmana rasplodnih junica i bikova za cijelo područje jugoistočne Europe i europski dio Turske, čime je domaćim stočarima unaprijed osigurano veliko izvozno tržište. Time je Hrvatska dobila jedinstvenu priliku vratiti poziciju izvoznika u govedarstvu, koju smo u proteklim desetljećima izgubili.

Početak realizacije programa udruge predstavlja narudžba prvih 400 rasplodnih junica za potrebe članova udruge, vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna, iz francuskih uzgojnih centara. Goveda će biti isporučena sljedećeg tjedna proizvođačima s ličkog područja. Nova narudžba novih 400 junica i 10 bikova pasmine Salers već je dogovorena do kraja godine.

”Hrvatska ima ogroman neiskorišteni potencijal za razvoj ekološkog govedarstva, koje je na iznimnoj cijeni u svijetu. Pasmina Salers je idealna za hrvatska brdsko planinska područja jer zahtijeva minimalnu njegu i može biti na otvorenom tokom čitave godine, a zbog iznimne mesnatosti i kvalitete mesa postiže visoke cijene na tržištu. Kako bi ostvarila puni potencijal, Hrvatska bi trebala dodatno potaknuti ekološko govedarstvo koje može vratiti život u prekrasne, no trenutno napuštene krajeve. Pozivam hrvatske stočare da se raspitaju o mogućnostima uzgoja Salersa jer ta pasmina diljem svijeta osigurava vrlo pristojnu egzistenciju tisućama uzgajivača i njihovim obiteljima”, izjavio je Ron Coomber, predsjednik Međunarodne udruge uzgajivača Salersa (International Salers Federation – ISF).

”U Hrvatskoj već imamo odlična iskustva sa pasminom Salers jer su prva grla stigla u Liku 2009. godine, uz sufinanciranje Vlade RH. Na tim temeljima, uzgoj Salersa se održao, a zahvaljujući odličnim iskustvima domaćih stočara, postavljeni su temelji za širenje uzgoja. Suradnjom s najkvalitetnijim francuskim uzgojnim centrima sada smo u jedinstvenoj prilici podići govedarstvo u Hrvatskoj na svjetsku razinu. Udruga Salers Croatia u sklopu Međunarodne udruge uzgajivača Salersa dobila je mogućnost prenošenja svih znanja i iskustva u organizaciji uzgoja Salersa u sustavu krava-tele od najboljih francuskih uzgajivača, a istovremeno je otkup goveda kroz mrežu udruge već sada praktično osiguran. U udruzi smo okupili mlade i obrazovane uzgajivače koji imaju potrebno znanje i energiju za napraviti iskorak, a naša vrata su svim zainteresiranima širom otvorena”, izjavio je Mirko Devčić, predsjednik udruge Salers Croatia.

Vrijednost programa razvoja Salers goveda u Hrvatskoj potvrdio je i prof. dr. Ante Ivanković, sa Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

”Zbog svojih karakteristika, Salers goveda pogodna su za uzgoj u sustavu krava-tele koji izvlači maksimalni ekonomski efekt iz teže dostupnih i slabo naseljenih brsko-planinskih područja, kakvih u Hrvatskoj imamo mnogo. Salers goveda su dugovječna i osiguravaju rentabilnu proizvodnju i do 15 godina starosti. Operativni program razvoja govedarske proizvodnje u sustavu krava – tele je u Hrvatskoj donesen još 2005. godine, no sa pasminama goveda koje su tradicionalno najrasprostranjenije u Hrvatskoj on se nije mogao realizirati”, izjavio je prof. dr. Ivanković.




U udruzi Salers Croatia naglasili su kako je njihov primarni cilj uspostava održive govedarske proizvodnje u Hrvatskoj koja će opravdati sva ulaganja, imati plasman i biti konkurentna na tržištu. Program je istovremeno usmjeren na proizvodnju tovnog materijala za hrvatsko tržište i na proizvodnju rasplodnog materijala za izvozna tržišta za koje je udruga ostvarila sva prava plasmana.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.