Marko Lukunic/PIXSELL

Ministrica Žalac u Vukovaru najavila novi smjer u pogledu regionalnoga razvoja i upravljanja fondovima EU

Autor: Dnevno.hr

Ministrica je najavila mogućnost decentraliziranog upravljanja fondovima EU u novoj financijskoj perspektivi te naglasila kako se već sada radi na pojednostavljenju procedura i sustava upravljanja i kontrole EU fondova kao i na pripremi izmjena zakonske regulative kako bi se uspostavio što učinkovitiji i dobro uređen sustav.

U petak 4. studenoga 2016. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju, kako bi s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti te drugim nositeljima gospodarskog razvoja, razgovarala o mogućnostima financiranja razvojnih projekata putem EU fondova. Ovom prigodom ministrica je predstavila i novi plan Vlade za ravnomjeran regionalni razvoj i bolje upravljanje fondovima Europske unije.

Na sastanku su sudjelovali župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predstavnici gradova i općina na području Županije, pročelnici Upravnih odjela Županije te predstavnici razvojnih agencija i LAG-ova, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar i Hrvatske obrtničke komore Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije.

Ministrica je najavila mogućnost decentraliziranog upravljanja fondovima EU u novoj financijskoj perspektivi te naglasila kako se već sada radi na pojednostavljenju procedura i sustava upravljanja i kontrole EU fondova kao i na pripremi izmjena zakonske regulative kako bi se uspostavio što učinkovitiji i dobro uređen sustav.

Poseban naglasak stavljen je na projekt Slavonija kroz koji se namjerava osigurati 2,5 milijardi eura iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Kako bi se ovaj projekt ostvario potrebno je osigurati neke preduvjete, a onaj ključni – izrada novog indeksa razvijenosti, već je u proceduri.

Kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj svih krajeva Republike Hrvatske pokrenuta je i izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom financijskom razdoblju. Prema sadašnjoj raspodjeli veliki gradovi i razvijenija područja imaju veće šanse za povlačenje EU sredstava i stoga su nužne promjene  kako više Zagreb i primjerice Županja, ne bi bili u istom položaju zbog podjele na samo dvije statističke regije.

„Vukovarsko-srijemska županija ima veliki razvojni potencijal kojeg možemo pokrenuti samo zajedničkim radom i suradnjom na svim razinama. EU fondovi su prilika da se osiguraju sredstva za gospodarski i društveni razvoj koji će omogućiti ostanak lokalnog stanovništva“, naglasila je ministrica Žalac.

Na kraju sastanka ministrica je najavila i svoj prvi mjesečni sastanak sa županima i regionalnim koordinatorima koji će se održati već idući tjedan 10. studenoga 2016. u Vukovaru. Ovakvi sastanci održavat će se redovito kako bi svi nositelji aktivnosti pripreme i provedbe EU projekata razgovarali o otvorenim natječajima te o izazovima i problemima koji se javljaju „na terenu“ prilikom pripreme, prijave i provedbe projekata.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.