Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica Žalac najavila čvršće partnerstvo i bržu objavu EU natječaja

Autor: dnevno.hr

Sastanci sa županima i regionalnim koordinatorima održavat će se svaki mjesec kako bi svi sudionici bili upoznati s problemima i preprekama s kojima se susreće regionalna samouprava te kako bi se ojačala suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini, a sve u svrhu povećanja apsorpcije sredstava iz EU fondova

Prilikom preuzimanja dužnosti ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac najavila ja jačanje koordinacije, a nakon samo tri tjedna već je okupila župane i regionalne koordinatore na sastanku u Vukovaru kako bi im predstavila novi smjer u upravljanju regionalnim razvojem Republike Hrvatske i fondovima Europske unije.

Ministrica Žalac najavila je kako će izmjena zakonske regulative Hrvatskoj do početka 2018. godine osigurati funkcionalnu i u proračunu utemeljenu regionalnu razvojnu politiku i sustavno upravljanje razvojem. Pomoću zakonskih izmjena uspostavit će se i dobro uređen sustav za upravljanje EU fondovima te bolja suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini, što će ubrzati povlačenje EU sredstava.

„Ministarstvo nije otok sam za sebe i od sada će osluškivati “teren” i biti pouzdan partner svim korisnicima EU sredstava. Zajedničkim radom i suradnjom uredit ćemo sustav i ubrzati objavu natječaja kako bi u što većoj mjeri iskoristili sve ono što je na raspolaganju Hrvatskoj iz EU fondova“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Nakon što je predstavljen projekt Slavonija kroz koji će se osigurati 2,5 milijardi eura iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, na sastanku se razgovaralo i o pojednostavljenju sustava i procedura, s posebnim naglaskom na olakšanu i bržu proceduru predfinanciranja projekata i objave natječaja. Svi sudionici složili su se da sustav treba pojednostavniti i što je više moguće prilagoditi potrebama korisnika.

Sastanci sa županima i regionalnim koordinatorima održavat će se svaki mjesec kako bi svi sudionici bili upoznati s problemima i preprekama s kojima se susreće regionalna samouprava te kako bi se ojačala suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini, a sve u svrhu povećanja apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.