Ivica Galovic/ PIXSELL

Ministre Mariću, uštede u potrošnji energije ne smanjuju račune građana

Autor: Dnevno.hr

RH je ulaskom u EU preuzela obvezu smanjiti potrošnju energije, no ceh plaćaju potrošači, a usto se slabije griju.

Najave ministra Zdravka Marića kako će se za nekretnine koje su u boljem stanju i imaju viši energetski razred plaćati viši porez, izazivaju novu zabrinutost potrošača. Prema podacima HERA-e, utrošena količina toplinske energije u Hrvatskoj smanjila se za 20%, ali računi nisu slijedili taj trend.

S tim u vezi Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP), rekao je: „RH je ulaskom u EU preuzela obvezu smanjiti potrošnju energije, no ceh plaćaju potrošači, a usto se slabije griju. Građani su, izmanipulirani javnom kampanjom o uštedi energije od 30% koju donosi ugradnja razdjelnika, kao i poticanjem na energetsku obnovu fasada uz pomoć državnih poticaja, još dodatno podigli kredite kod poslovnih banaka na sredstva pričuve. Time su i do 100% uvećali svoje račune koje plaćaju u fond pričuve, ali cilj je bio povećati energetski razred stanova, što je trebalo smanjiti iznose računa za toplinsku energiju i tako nadoknaditi uvećani trošak pričuve.“

„Potrošnja toplinske energije u zadnje je dvije godine smanjena, ali ne zbog provedene agresivne kampanje, već zbog zima toplijih od prosjeka. Pritom, računi za grijanje ostali su isti ili čak veći kod ugrađenih razdjelnika, a dio građana odabrao je smrzavanje umjesto grijanja kako bi si smanjio račune“, dodao je Željko Tomašić.

Poučeni tim lošim iskustvom, potrošači se sada pitaju da li će zbog ispunjavanja zakonskih zahtjeva za ugradnjom razdjelnika biti još dodatno kažnjeni većim porezom na svoje stanove te što s onima koji neće moći platiti sve te uvećane troškove.

Stoga, ROZP ukazuje na neprimjerenu praksu komentiranja zakona i zakonskih rješenja putem medija dok zakonodavna tijela o tome šute. Također, neprihvatljivo je kažnjavanje potrošača koji su poštivali zakone i naputke mjerodavnih tijela o smanjivanju utroška energije, kako bi ih sada dočekali veći porezi na nekretnine.

Autor: Dnevno.hr