Ivica Galovic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede demantira Hrvatsku voćarsku zajednicu: ‘Žele dovesti u zabludu domaće proizvođače voća’

Autor: T. P.

"Informacija da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o sastavu nove Vlade donose neispravne odluke o dodjeli sredstava iz prvih natječaja mjere 4 Programa ruralnog razvoja također je špekulacija i neistinaInformacija da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o sastavu nove Vlade donose neispravne odluke o dodjeli sredstava iz prvih natječaja mjere 4 Programa ruralnog razvoja također je špekulacija i neistina", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska voćarska zajednica održala je 5. listopada 2016. godine tiskovnu konferenciju na koju je reagiralu Ministarstvo poljoprivrede. Kako ističu, na nju je voćarska zajednica iznijela “više netočnih i za javnost obmanjujućih podataka koji mogu dovesti u zabludu domaće proizvođače voća kao i sve ostale poljoprivredne proizvođače”. Reagiranje ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Izjava da je Ministarstvo poljoprivrede ignoriralo i propustilo prijaviti štete uzrokovane travanjskim mrazom Europskoj komisiji u potpunosti je netočna i zlonamjerna. Štete prouzrokovane travanjskim mrazom ove godine nisu dosegle vrijednost potrebnu za prijavu na financiranje iz EU fonda solidarnosti, jer je uvjet za prijavu šteta veća od 0,6 % BDP-a, dok su utvrđene štete bile upola manje. Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU održanog 17. svibnja 2016. godine u Briselu, Austrija je u ime svih zemalja pogođenih mrazom (Slovenija, Mađarska, Poljska, Češka, Hrvatska, Austrija i Slovačka) tražila interventnu pomoć Europske komisije. Do danas niti jedna od zemalja pogođenih ovom elementarnom nepogodom nije dobila financijsku pomoć za saniranje šteta. Europska komisija ostavila je državama članicama mogućnost da štete financiraju isključivo iz nacionalnih proračuna, no činjenica da je 16. lipnja 2016. godine Sabor izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću, nije se moglo pristupiti rebalansu Državnog proračuna. Prema informacijama kojima raspolažemo Austrija i Slovenija razmatraju određene modalitete pomoći na teret proračuna za 2017. godinu. Proračun Republike Hrvatske za 2017. godinu predložit će nova Vlada, a Ministarstvo poljoprivrede raspravilo je prijedlog mjera koje će predložiti za financiranje u idućem proračunu.

Informacija da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o sastavu nove Vlade donose neispravne odluke o dodjeli sredstava iz prvih natječaja mjere 4 Programa ruralnog razvoja također je špekulacija i neistina. Procedura rješavanja prvog natječaja je u tijeku i odvija se predviđenom dinamikom. Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju postupaju prema Zakonu, Uredbama i preporukama Revizije EK, te nema bojazni da će se novac poreznih obveznika EU i RH dodijeliti onim projektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

Ministarstvo poljoprivrede pozdravlja apel Hrvatske voćarske zajednice na udruživanje voćara u jednu veliku proizvođačku organizaciju i toj inicijativi daje punu potporu. Podsjećamo da je za rad proizvođačkih organizacija predviđeno financiranje iz nacionalnog proračuna, ali i iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ministar Davor Romić je predsjednika Hrvatske voćarske zajednice i njegove suradnike osobno primio nekoliko puta po pitanju svih relevantnih tema; od procjena šteta od mraza i mogućnosti koje su na raspolaganju, mjere 4 Programa ruralnog razvoja do pitanja proizvođačkih organizacija. Pomoćnici ministra održali su niz sastanaka s Hrvatskom voćarskom zajednicom s ciljem zajedničkog rješavanja problema sektora voćarstva.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje je otvoreno za suradnju i na raspolaganju je poljoprivrednim proizvođačima. Na žalost, sve češće razgovaramo preko medija, a sve manje vodimo konstruktivni dijalog o ovim, nama izuzetno važnim pitanjima. Izražavamo žaljenje što je tome tako i nadamo se da ćemo sve nedoumice rješavati ravnopravnom razmjenom mišljenja u za predviđenom vremenu i prostoru.”

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.