Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo financija poručilo ugostiteljima: Kad se smanjio PDV niste snizili cijene!

Autor: dnevno.hr

Iz Ministarstva napominju da mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit će im biti manji te ističu da će povećanjem dohotka građana promet ugostiteljima sigurno rasti,

Iz Ministarstva financija u ponedjeljak su odgovorili na zahtjebe ugostitelja da se u  poreznoj reformi ne podiže stopa poreza na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, kako je reforma cjelovita i da nema alternative, a može se razgovarati o ‘finom usuglašavanju’.

Iz Ministarstva su poručili da je reforma cjelovita te da bilo kakvi ustupci u tom dijelu mijenjaju cijelu reformu.

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je kazao da bi povećanje stope PDV-a za usluge ugostiteljstva sa 13 na 25 posto bilo negativno za sektor te da kao jednu od mogućnosti vidi moratorij na to povećanje dok se pomno ne prouče tržišni i drugi učinci na turizam, ili pak da stopa ostane kao sada.

Iz Ministarstva napominju da mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit će im biti manji te ističu da će povećanjem dohotka građana promet ugostiteljima sigurno rasti, a podiže se i granica za ulazak u sustav PDV-a ispod koje će ostati ‘gro’ ugostiteljstva.

Podsjećaju i da kod smanjenja PDV-a prije nekoliko godina nije došlo do pada cijena, već su one kumulativno do sada rasle za 6 posto. “Ne stoji niti argument o ugroženih 7 milijardi eura investicija, jer one su na primjer 2014. ukupno bile 4 milijarde kuna i to uglavnom u hotele, a stopa poreza na smještaj ostaje snižena, poručuju iz Ministarstva financija.

Autor: dnevno.hr