Ministar Cappelli susreo se s veleposlanikom Velike Britanije i Sjeverne Irske

Autor: dnevno.hr

Veleposlanik Dalgleish rekao je kako ga raduje činjenica da bi 2017. za Hrvatsku trebala biti još jedna uspješna godina, s dvoznamenkastim rastom prometa iz Ujedinjene Kraljevine te pohvalio promociju naše zemlje, između ostalog i kroz filmsku industriju

Ministar turizma Gari Cappelli susreo se danas s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskog g. Andrew Stuartom Dalgleishom s kojim je razgovarao o predstojećoj suradnji između dvije zemlje. Veleposlanik je zahvalio ministru Cappelliju što je pristao otvoriti Hrvatsko-britanski gospodarski forum pod nazivom „Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja“, koji će se održati 2. ožujka u Zagrebu. Ministar Cappelli ovom je prilikom najavio svoj posjet na visokom nivou u travnju ove godine.

Turizam je peta najjača grana industrije Ujedinjene Kraljevine – oko 3,1 milijun ljudi zaposleno je u turističkoj industriji (2013.), a turizam je treći najveći sektor po broju zaposlenih (9,6 % od ukupnog broja zaposlenih). Popis omiljenih odredišta godinama se ne mijenja- Španjolska, Francuska, SAD, Italija, Irska, Njemačka, Portugal, Nizozemska, Grčka i Belgija, zemlje su u koje Britanci najviše putuju, a i Hrvatska se polako penje na toj listi.

„Ujedinjena Kraljevina jedno je od najvažnijih i najperspektivnijih tržišta za hrvatski turizam, s velikim potencijalom daljnjeg rasta. Osim što tržište ima veliki potencijal rasta, Britanci u značajnoj mjeri putuju u pred i post sezoni, većinom odsjedaju u hotelima visoke i više kategorije, a dnevna potrošnja im je znatno veća od prosjeka ostalih tržišta. Najviše putuju u Dubrovnik (36%), iako se taj postotak dolazaka smanjuje u korist ostalih regija, najviše Splitsko-dalmatinske (26%), te Istre (16%). Promet je najviše uvjetovan aviolinijama, budući da preko 90% Britanaca u Hrvatsku dolazi avionom, pa broj dolazaka po regijama odgovara i volumenu letova za pojedine destinacije. Zadnjih pet godina broj dolazaka iz Ujedinjene Kraljevine je u dvoznamenkastom porastu (10-15%). 2016 godina je prva godina u kojoj je porast i u dolascima i noćenjima bio preko 20% i vjerujemo da bi se taj trend mogao srednjoročno nastaviti“, istaknuo je ministar Cappelli te naglasio kako je interes organizatora putovanja za povećanje kapaciteta u Hrvatskoj jako velik, a planira se i pokretanje većeg broja novih letova.

„ U 2017. godini uvodi se 19 novih letova iz UK za Hrvatsku – Jet2com uvodi 5 novih letova, Thomson 2 nova leta, Monarch 3 nova leta, Flybe 2 nova leta, EasyJet 3 nova leta, British Airways jedan novi let, Thomas Cook jedan novi let, a Ryanair dva nova leta. Trenutne najave bukinga i iz UK i iz Irske vrlo su dobre te svi kontaktirani UK partneri spominju rast u odnosu na 2016. u rasponu od 15%, pa čak do 60%“, naglašava Cappelli.

Veleposlanik Dalgleish rekao je kako ga raduje činjenica da bi 2017. za Hrvatsku trebala biti još jedna uspješna godina, s dvoznamenkastim rastom prometa iz Ujedinjene Kraljevine te pohvalio promociju naše zemlje, između ostalog i kroz filmsku industriju. Naglasio je važnost dugoročne kontinuirane suradnje između dvije zemlje te istaknuo kako se raduje predstojećem Hrvatsko-britanskom gospodarskom forumu u kojem će se prikazati primjeri dobre turističke prakse s obje strane.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.