Patrik Macek/PIXSELL

Marić: Svi govore o skupljem kruhu, a pojeftinit će 10.000 artikala

Autor: dnenvo.hr

"Svi sada govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći, tvrdi Marić.

Ministar financija Zdravko Masrić gostovao je u ponedjeljak u emisiji  Otvoreno na HRT-u gdje je kazao da svi govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći. “Proizvođačima i pekarima snižava se dobar dio njihovih inputa, padaju troškovi oporezivanja rada. Za naše poljoprivredne proizvođače ovo je prva reforma gdje se na strani inputa snižavaju stope PDV- a”, rekao je.

Ideja cjelokupne porezne reforme porezni sustav učiniti jednostavnijim, prohodnijim i konkurentnijim. Njezin učinak bit će 2 milijarde kuna u prvoj godini provođenja. Na upit o poskupljenju kruha i mlijeka odgovorio je da će ukupno 10.000 artikala pojeftiniti.

“Svi sada govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći”, tvrdi Marić. “Proizvođačima i pekarima snižava se dobar dio njihovih inputa, padaju troškovi oporezivanja rada. Za naše poljoprivredne proizvođače ovo je prva reforma gdje se na strani inputa snižavaju stope PDV- a”, rekao je.

Pod pretpostavkom da će sve cijene slijediti porast i pad stopa PDV-a, troškovi za hranu za najnižu dohodovnu skupinu u prosjeku rastu za 12- 20 kuna. Naglasio je da drastično padaju troškovi komunalija, primjerice odvoza smeća i električne energije. Ukupni pad tih troškova je 300 kuna, kazao je Marić.

Komentirao je i poskupljenje cigareta, za koje kaže da je u skladu s direktivama Europske unije.

“Problem je u tome što su ugostitelji dugoročno planirali svoje poslovanje i za 2017. godinu su već započeli s ugovaranjima nekih poslova, rekao je Dragutin Ranogajec. Kada vi planirate dugoročno, a porez vam sa 13 posto ode na 25 posto – to je svakako problem. Mi smo vjerovali da će hrana još ostati na 13 posto”, kazao je.

Autor: dnenvo.hr

ZADNJE VIJESTI