FaH

MARIĆ PRIZNAO: ‘Razgovarao sam kao zaposlenik Agrokora s Todorićem o odlasku na mjesto ministra’

Autor: Hina

"Sve je bilo u okviru profesionalnog odnosa i razgovora", istaknuo je Marić

Ministar financija Zdravko Marić u petak je izjavio da je kao zaposlenik Agrokora razgovarao s Ivicom Todorićem oko svog odlaska na mjesto ministra financija, kazavši da tu nema nikakve tajnovitosti.

“Naravno da sam razgovarao, bio sam zaposlenik tada Agrokora. O čemu smo razgovarali i na koji način smo razgovarali, nema nikakve pretjerane tajnovitosti”, rekao je Marić kojega su na konferenciji za medije, koju je u Vladi održao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, novinari pitali i je li prije odlaska na dužnost ministra financija o tome razgovarao s Ivicom Todorićem.

Marić je kazao da je nakon poziva odnosno selekcijskog postupka odlučio prihvatiti da bude ministar financija (još u Vladi Tihomira Oreškovića).

“Sve je bilo u okviru profesionalnog odnosa i razgovora”, istaknuo je Marić.

Novinari su Marića pitali i je li sudjelovao u razgovorima o otpuštanju deviznih rezervi još dok je bio na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu financija, kao što to spominje bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, te je li sudjelovao u razgovorima s Tomislavom Karamarkom i Ivicom Todorićem o tome da Rohatinski uđe u politiku, o čemu je govorio Nikola Grmoja iz Mosta.

Marić je rekao kako je proteklih par dana bio na putu te da nije čuo izlaganje odnosno cijelu sjednicu saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, dodajući i kako i inače to ne prati jer ima puno obveza kao ministra.

“Kao državni tajnik (Ministarstva financija) i ministar bilo gdje i na bilo kojem sastanku uvijek i isključivo radim profesionalno i odgovorno. Tako sam radio i kao državni tajnik, tako sam radio kada sam bio u Agrokoru, a tako naravno i sada kada sam ministar financija”, rekao je Marić.




Naveo je i da se Ministarstvo financija “u monetarna pitanja nikad ne petlja”, da to nije stvar ni jednog ministra ni jednog guvernera praktički već 20 i nešto godina.

“U vrijeme mandata guvernera Rohatinskog neovisnost i nedodirljivost HNB-a bila je i na još višim razinama”, rekao je Marić, koji ne zna kako se netko i na koji način mogao uplitati u bilo kakve odluke koje bi HNB donosio, poglavito što je u to vrijeme bio državni tajnik, a ne i na čelu Ministarstva financija te je pomalo iznenađen zašto se spominje njegovo ime u tom kontekstu.

Bivši guverner HNB-a Rohatinski jučer je svjedočeći pred istražnim povjerenstvom za Agrokor rekao kako je 2011. godine središnja banka imala inicijativu da za financiranje gospodarstva otpusti više od deset milijardi kuna, o čemu su se trebali dogovoriti Vlada, poslodavci i banke i da je Vlada otkazala već dogovoreni skup. O promjeni lokacije tog skupa iz hotela Westin u Ministarstvo gospodarstva priopćenje je poslala Todorićeva agencija Unex, a na pripremnim sastancima kao jedan od tri državna tajnika sudjelovao je i aktualni ministar financija Zdravko Marić, kazao je Rohatinski.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.