Patrik Macek/PIXSELL

Marić: ‘Čelnici MMF-a i Svjetske banke pozitivno gledaju na naš napredak’

Autor: dnevno.hr

Za budućeg ministra financija i Vladu proračun za 2017. će biti jedan od ključnih prioriteta.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka na jesenskom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu razgovaraju o tome kako potaknuti i dalje mlaki rast globalnog gospodarstva. Ocjene za Hrvatsku su pozitivne, no svojevrsni politički vakuum zaustavio je reforme, poručuju financijski stručnjaci.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi tehnički ministar financija Zdravko Marić. “MMF kaže kako bez reformi nema bržeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Porezna reforma je prioritet. Na poreznoj reformi smo radili mjesecima i bilo je planirano da se primjenjuju od početka iduće godine. I dalje radimo na finalizaciji i ako okolnosti budu dopustile ići ćemo s tim datumom”, kazao je Marić.

Za budućeg ministra financija i Vladu proračun za 2017. će biti jedan od ključnih prioriteta. “Ono što smo napravili ove godine treba nastaviti i iduće –  kontrola rashodne strane proračuna i sav višak prihoda koristiti za smanjivanje deficita i porezno rasterećenje”, smatra.
“Hrvatskoj u 2017. na naplatu dolazi ukupno 36 milijardi kuna (27 mlrd. duga plus 9 mlrd. za ceste).Hrvatska će u 2017. moći servisirati svoj dug. To je izazov, ali naše aktivnosti već su usmjerene na 2017. Sigurno će se voditi o pragmatičnom pristupu, cijena duga je izuzetno važna. Hrvatska plaća previsoke kamate i vodit ćemo se tim načelima kako bi ukupnu cijenu duga spustili”, objasnio je Marić.
Sa sastanka s čelnicima MMF-a i Svjetske banke vraća se optimističan. Na političkom i ekonomskom polju u proteklim tjednima pokazali smo velik napredak te na to čelnici i jedne i druge institucije gledaju vrlo pozitivno na to.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.