Patrik Macek/PIXSELL

Marić će bankama oprostiti porez ako otpišu kredite blokiranima

Autor: dnevno.hr

Ministar je ponovio da ostaje stopa PDV-a od 25 posto, kao i snižena stopa poreza od 5 posto na kruh, mlijeko i lijekove

Saborski Odbor za financije i državni proračun održava sjednicu o prijedlogu izmjena poreznih zakona. Prijedlog izmjena poreznih zakona predstavlja ministar financija Zdravko Marić.

Ministarstvo financija najavljuje da će 2017. umanjiti poreznu obvezu banaka ako banke otpišu kredite koje su 31. prosinca 2015. svrstali u kategoriju loših, odnosno nenaplativih kredita. Europska nadzorna tijela smatraju da je kredit loš ako dužnik više od 90 dana nije platio ugovorene rate, prenosi Večernji list.

Ministar je ponovio  da ostaje stopa PDV-a od 25 posto, kao i snižena stopa poreza od 5 posto na kruh, mlijeko i lijekove. Neke od priloženih izmjena ne mogu se predložiti, jer treba suglasnost Europske komisije i zemalja članica, rekao je Marić.

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit, Marić je istaknuo ukidanje porezne olakšice na reinvestiranu dobit. Obrazložio je da je razlog ukidanja olakšice činjenica da se ona nije koristila, odnosno, da ju je prošle godine iskoristilo manje od jedan posto poduzetnika. “Ona je zapravo diskriminatorna, jer izrijekom isključuje obrtnike i ustanove, jer nemaju početni kapital”, rekao je ministar financija.

Dotaknuvši se Zakona na porezu o dohodak, ministar Marić rekao je da tu imamo potpuno novi zakon, obzirom na brojnost dopuna i izmjena. Nije se složio s tvrdnjom da najgore prolaze samci bez djece, rekavši da najbolje prolaze obitelji s djecom, s uzdržavanim članovima, koje bilježe najveće smanjenje poreznog tereta.

“Uvodimo kategoriju godišnjeg dohotka u odnosu na druge dohotke. Primjenjuje se stopa od 24 posto na sve godišnje dohotke do 210 tisuća kuna godišnje, a nakon tog iznosa ide stopa od 36 posto godišnje”, kazao je ministar Marić.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.