Dusko Jaramaz/PIXSELL

Manje zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama

Autor: Hina

Broj zaposlenih u stručnim znanstvenim i tehničkim djelatnostima ostao je nepromijenjen

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem prosinca prošle godine bilo 182.436 zaposlenih, što je za 1,2 posto ili 2.239 osobe manje nego na kraju studenog, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U obrtu je krajem prosinca bilo 162.477 zaposlenih, što je 1,2 posto ili 1.928 manje nego u studenom. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je smanjen za 311 osoba, odnosno 1,5 posto, na 19.959 zaposlenih.

Statistika pokazuje da je broj zaposlenih porastao u šest područja djelatnosti, i to od 0,1 posto u ostalim uslužnim djelatnostima do 2,7 posto u obrazovanju.

Pad broja zaposlenih zabilježen je u 12 područja djelatnosti, i to od 0,4 posto u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi do 3,6 posto u javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju.

Broj zaposlenih u stručnim znanstvenim i tehničkim djelatnostima ostao je nepromijenjen.

U prerađivačkoj industriji, unutar obrta i djelatnosti slobodnih profesija, krajem lanjskog prosinca bilo je 27.133 zaposlenih, što je 1,5 posto manje nego u mjesecu ranije, u ugostiteljstvu i turizmu 25.216 zaposlenih (2,2 posto manje), u trgovini 22.850 zaposlenih (0,6 posto manje) , a u građevinarstvu 20.342 zaposlenih (2,1 posto manje).

Prema županijama, pad broja zaposlenih u obrtu i slobodnim zanimanjima zabilježen je u svim županijama i kreće se od 0,4 posto u Varaždinskoj do 3,2 posto u Virovitičko-podravskoj županiji. U gradu Zagrebu broj zaposlenih je ostao na razini iz studenog.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.