Patrik Macek/PIXSELL

Lovrinović traži odgovornost HNB-a zbog Agrokora: ‘Nevjerojatno je da se ne osjećaju krivima!’

Autor: T. P.

U ime stranke Promijenimo Hrvatsku, budući da je ugrožena financijska stabilnost države, Lovrinović traži odgovornost HNB-a

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku u Hrvatskom je saboru zatražio stanku kako bi ukazao na odgovornost Hrvatske narodne banke u krizi s Agrokorom te zatražio odgovornost te institucije.

“Posljednjih dana iz HNB-a čujemo izjave kao ‘svi smo sve znali, nitko ništa nije poduzimao’ ili ‘mjenice bez pokrića nisu naš problem’. Nevjerojatno kako takva institucija odgovornost prebacuje na sve druge institucije, a oni se ne osjećaju pozvanim ni krivim kao da nisu zaduženi za nadzor banaka i financijsku stabilnost. Ista priča je bila i sa švicarcem, pa gdje je kraj neodgovornosti i nesposobnosti HNB-a”, pita se Lovrinović, piše Večernji list. Lovrinović je uvjerenja da je HNB morao znati koliki je vanjski i unutrašnji dug Agrokora te da dobar dio mjenica zbog prezaduženosti nema pokrića.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina zbog takvih mjenica koje su se mjerile u stotinama milijuna kuna stradao Pevec, a u slučaju Agrokora u pitanju su milijarde.

“HNB ponovno tvrdi da to nije problem, njima to nije opasno i ne doživljavaju to kao upad u monetarni sustav. Pa nema težeg djela od toga, jer emisija mjenica bez pokrića je siva paralelna emisija novca. Funkcija mjenica služi da se između dva poduzeća odvija promet, igra najvažniju funkciju prometa. Ako HNB ne zna koliko takvih mjenica ima, tko je onda zadužen za to u ovoj zemlji jer je veliki problem kad netko emitira toliku količinu paralelnog sivog novca”, upozorio je Lovrinović.

U ime stranke Promijenimo Hrvatsku, budući da je ugrožena financijska stabilnost države, traži odgovornost HNB-a.

“Ako ne žele promijeniti način rada, onda trebaju promijeniti naziv jer nije ni hrvatska ni narodna, a nije ni banka. Neka onda napiše da je mjenjačnica bez ikakve odgovornosti”, zaključio je Lovrinović.

Mostov Tomislav Panenić izvijestio je da je jedan od efekata krize u Agrokoru i situacija u Petrokemiji u kojoj je stala proizvodnja. Srećom, Petrokemija trenutno ima dovoljno zaliha da isporuka gnojiva ne bude ugrožena, barem za sada.




Dodao je da ipak treba donijeti ključne odluke.

“Kao što smo donijeli u slučaju Agrokor, treba i za Brodarski institut i Borovo gdje se ne isplaćuju plaće, ali i Petrokemiju i riješiti to loše stanje”, rekao je Panenić.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.