Ivo Cagalj/PIXSELL

Kulturna baština dalmatinskih gradova i općina ponovno će oživjeti uz pomoć EU sredstava

Autor: dnevno.hr

Kulturna baština u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija definirana je kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske.

U utorak 15. studenoga 2016. ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno je s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, posjetila gradove Šibenik i Split povodom potpisivanja čak deset ugovora za projekte koji su dobili bespovratna sredstva u okviru EU natječaja za obnovu kulturne baštine.

Prva dva ugovora potpisana su u zgradi Šibensko-kninske županije u Šibeniku, a osim ministrice Žalac i predsjednika Vlade prisutni su bili i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli. Svi zajedno zaputili su se prema Splitu gdje je potpisano još osam ugovora, a potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Deset projekata potpisivanjem ugovora dobilo je gotovo 40 milijuna kuna putem EU natječaja „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Natječaj je podijeljen u dvije grupe aktivnosti, a pomoću ovih sredstava financira se prva grupa aktivnosti koja se odnosi na pripremu dokumentacije za provedbu projekata.

„Kroz EU fondove nam je omogućeno da obnovimo i revitaliziramo uistinu vrijednu kulturnu baštinu u Republici Hrvatskoj koja nudi veliki potencijal  za razvoj županija, gradova i općina. Zato sam uvjerena da će ovi projekti osigurati dodatnu kulturnu, turističku i gospodarsku vrijednost Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Kulturna baština u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija definirana je kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zbog svoje jedinstvenosti i privlačnosti kulturna baština predstavlja velik potencijal za razvoj određenog područja, a kroz ovaj natječaj osigurat će se i gospodarska korist stvaranjem inovativnih usluga i proizvoda te otvaranjem novih radnih mjesta.

Projekti za koje su potpisani ugovori 15. listopada 2016.:

untitled

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.