Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ramljak: Kreće isplata punog iznosa starog duga Agrokora OPG-ovima

Autor: dnevno.hr

Za oko 2100 dobavljača koji su prijavili potraživanja sutra počinju plaćanja

Završila je sjednica privremenog vijeća vjerovnika te kreće isplata zbog iznosa starog duga Agrokorovih kompanija OPG-ovima, obrtima i mikrodobavljačima.

Za oko 2100 dobavljača koji su prijavili potraživanja sutra počinju plaćanja odobrena u iznosu od 132 milijuna kuna. a listi se nalaze OPG-ovi, obrti te mikro dobavljači koji su prijavili svoja potraživanja. Kao mikro dobavljači definirane su male tvrtke čiji prihod u 2016. nije prelazio 5,2 milijuna kuna i koji nisu imali više od 10 zaposlenika.

Priopćenje Agrokora prenosimo u cijelosti:

“Danas je u prostorijama agrokora održana peta sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. na kojoj je donesena odluka o isplati punog iznosa tzv. starog duga odnosno dugova dospjelih prije otvaranja postupka izvanredne uprave svim OPG-ovima, obrtnicima i mikrodobavljačima Agrokorovih kompanija, koji su prijavili svoje tražbine. Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća na prošloj su sjednici bili upoznati s kriterijima za isplatu starog duga dobavljačima, a na ovoj su im prezentirane i liste dobavljača koji zadovoljavaju kriterije za isplatu punog iznosa starog duga. Privremeno vjerovničko vijeće danas je za više od 2100 dobavljača Agrokora odobrilo plaćanaj u ukupnom iznosu do 132 milijuna kuna. Veliki dobavljači i ostali vjerovnici bili su u ovoj odluci solidarni s najmanjim dobavljačima, kako bi samo ovoj kategoriji vjerovnika mogli biti isplaćeni puni iznosi duga.

Podsjećamo, u ovu svrhu je u okviru novog financiranja izdvojen uznos od ukuppno 150 milijuna eura za isplatu dijela starog duga svim dobavljačima Agrokora koji zadovoljavaju kriterije prezentirane Privremenom vjerovničkom vijeću, a od kojeg je iznos do 30 milijuna eura namijenjen OPG-ovima, obrtnicima i mikrodobavljačima.

Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika “veliki dobavljači”, gospodin Mato Brlošić kao predstavnik skupine vjerovnika “mali dobavljači” te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika “imatelji obveznica”, predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika “neosigurani vjerovnici” i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika “osigurani vjerovnici”, uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora.

Na popisu za plaćanja punog iznosa starog duga, koja kreću od sutra i trajać će sljedeća četiri tjedna, nalazi se više od 2100 dobavljača, koji su prijavili tražbine, a spadaju pod kategorije OPG, obrta ili mikrodobavljača. Za svrhu ovog postupka, mikrodobavljači su definirani kao poduzeća s prihodima u 2016. godini do 5,2 milijuna kuna ili koji za 2016. godinu ne prelaze granične pokazatelje ukupne aktive od 2,6 milijuna kuna i prosječno deset zaposlenika. Obzirom da je proces usklađivanja tražbina još u tijeku i nije završen, iznos isplate starog duga određen je prema podacima i stanju internog knjigovodstva dužnika, a uključuje dug dospio do otvaranja postupka izvanredne uprave.




Kako je zbog stanja knjiga Agrokorovih kompanija i velikog broja od preko dvije tisuće dobavljača koji su obuhvaćeni ovim plaćanjem moguće i da dođe do manjih propusta i pogrešaka, otvorena je posebna e-mail adresa: [email protected], a na koju se mogu javiti dobavljači na koje se odnosi isplata, a koji imaju pitanja u vezi plaćanja. Ukoliko u sljedeća dva tjedna plaćanje još uvijek nije primio netko od dobavljača koji smatraju da ispunjavaju gore navedene kriterije, svakako se trebaju javiti na: [email protected].

Isplata dijela starog duga svim ostalim dobavljačima bit će predmet odlučivanja Privremenog vjerovničkog vijeća koje je planirano za drugu polovicu kolovoza.”




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.