Davor Javorovic/PIXSELL

Kome je potrebno obmanjivanje javnosti o strateškom projektu Višenamjenskog kanala Dunav – Sava!?

Autor: T. P.

"Rijeka Dunav ima veliku stratešku važnost, imamo ogromne šanse a kanal se može financirati iz europskih fondova i to trebamo maksimalno iskoristiti", smatra župan Galić

U cilju istinitog informiranja javnosti Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić osvrnuo se na kritike koje su se posljednjih dana javile vezano uz projekt „Višenamjenski kanal Dunav- Sava“. Kako napominje, nije se želio osvrtati na dezinformacije u danima sjećanja na žrtva Vukovara te stoga svoje reagiranje priopćuje danas:

„Budući su proteklih dana, javno iznesene netočne informacije kako o meni tako i o projektu „Višenamjenski kanal Dunav- Sava“, a izrečeni su u vrijeme tužnih obljetnica, nisam želio javno komentirati smatrajući kako je to vrijeme kada se svi trebamo dostojanstveno, u miru i tišini, pokloniti žrtvama Vukovara.

Neosnovani su napadi od gospodina Damira Barne, ali i od ostalih, kako sam dio građevinskog lobija vezan uz navedeni kanal. Takve neistinite informacije vrijeđaju mene kao osobu, te vrijeđaju moju čast i dostojanstvo.

Informacije koje su objavljene nisu točne niti potkrijepljene bilo kakvim dokazima, stoga će o tome više reći sud.

Što se tiče višenamjenskog kanala Dunav-Sava, moram istaknuti kako je višenamjenski kanal Dunav – Sava strateški projekt Republike Hrvatske. Sve potrebne studije i istraživanja za izradu kanala su napravljena.

Kanal je od velikog značenja za razvoj poljoprivrede, odvodnje, navodnjavanja, vodnog gospodarstva, obrane od poplave, riječnog i kombiniranog prometa,  a samim time izuzetno je važan za razvoj Vukovara, i cijelog našeg kraja.

Studije i istraživanja govore koliko je važan projekt kanal Dunav – Sava jer izgradnja tog kanala bila bi prvi kvalitetan korak u stvaranju prometnog koridora Podunavlje – Jadran, koji bi uz plovnu magistralu Europe (Rajna – Majna – Dunav) bio najpovoljniji kombinirani put od Jadrana do srednje Europe, kao i veza Hrvatske rijekom Dunavom do crnomorskih luka, čime bi značajno ojačala strateška pozicija Luke Vukovar.

Europska unija je prepoznala strateški projekt regulacije rijeke Save, kanal Dunav-Sava i Luku Vukovar. Ako tome dodamo i željezničke putove, kao što je žurna realizacija projekta pruge Vinkovci-Zagreb, te završetak projekta modernizacije pruge  Vukovar-Vinkovci i druge važne projekte, onda smo mi za takav intermodalni prijevoz, koji je najjeftiniji i konkurentan odnosno daje mogućnosti ulaganja.

U okviru donošenja Nacionalnog plana navodnjavanja, kao dio projekta kanala Dunav – Sava, ove godine dovršen je melioracijski kanal Biđ-Bosut, za potrebe navodnjavanja oko 8.500 ha poljoprivrednih površina.

Rijeka Dunav ima veliku stratešku važnost, imamo ogromne šanse a kanal se može financirati iz europskih fondova i to trebamo maksimalno iskoristiti.

Što se tiče Bazenske luke Vukovar moram istaknuti kako o tome treba pronaći najbolje moguće rješenje koje je u interesu grada Vukovara i naše županije, a koje neće spriječiti izgradnju kanala Dunav – Sava.

Luka Vukovar se mora razvijati uz proizvodnju i gospodarske aktivnosti u zaleđu. Za Luku Vukovar se mora pronaći rješenje, budući danas, Luka zapošljava samo 70-80 ljudi i posluje s gubitkom, jer nema dovoljno prometa.

Sukladno svemu navedenom, o čemu se i očitovala struka, jasno je kako je višenamjenski kanal ključni i strateški projekt koji će doprinijeti razvoju grada Vukovara, naše županije i cijele Republike Hrvatske.

Uz tešku gospodarsku situaciju i iseljavanje stanovništva iz cijele Hrvatske, a posebno iz našeg kraja, s kojom se borimo a koju zajedničkim snagama i radom možemo savladati, jer jedino tako možemo zajedno krenuti naprijed, neshvatljivi su mi ovakvi postupci i prozivanja neutemeljenim tvrdnjama.

Uvijek naglašavam, svu borbu za napredak možemo postići jedino uz mir, suradnju i zajedništvo, i političko i ljudsko!

Župan Božo Galić, dipl.ing.”

Autor: T. P.