Dino Stanin/PIXSELL

Koliko (zapravo) košta vožnja predsjednice helikopterom? ‘Vrlo je hrabra kada leti u helikopteru kojem su otpala vrata’

Autor: T. P.

"Predsjednica RH je vrlo hrabra osoba jer je letjela u neosiguranom helikopteru kojemu su, usput rečeno, iznad Zagreba otpala vrata. Očito se predsjedničko osiguranje brine o predsjednici", ironično su dodali iz tvrtke Erdoco.

Koliko je zapravo stajao takozvani trenažni let Split – Umag – Split predsjednice Kolinde Grabar Kitarović proteklog tjedna i zataškava li MORH pravi iznos puta?

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić izjavio je da taj let nije bio dodatni trošak jer se radilo o trenažnom letu koji je dio mjesečnog “skupljanja” sati leta pilota i helikoptera. Iz MORH-a je navedeno da su ta dva leta stajala oko 11 tisuća kuna jer se plaćalo samo gorivo. “U sat vremena ovaj helikopter potroši 800 litara goriva, a MORH plaća 5,7 kuna za litru kerozina”, rekli su u ministarstvu, ali iz zagrebačke tvrtke Erdoco d.o.o. koja se bavi helikopterskim prijevozom s MORH-om se ne slažu:

“Ako se pogleda samo trošak goriva, za let u jednom smjeru od 1,75 sati za ovaj tip helikoptera koji troši oko 900 l/h, onda treba navesti da je potrošio u tom letu 1575 litara goriva, a s povratkom 3150 litara. No osim goriva postoji cijeli niz drugih troškova koji se u izjavama MORH-a u raznim prilikama različito interpretiraju prema potrebi, prilici i okolnostima. Tako je ovom prilikom preskočeno da se predmetni helikopter morao vratiti u Split, otkuda je i poletio, a to se ne spominje. Naime, helikopter je stacioniran na temelju sporazuma MZ/MORH u Splitu kako bi u Splitsko-dalmatinskoj županiji građanima i gostima RH pružao nužnu helikoptersku hitnu medicinsku pomoć. Kada se spominju navedeni trenažni letovi, treba naglasiti da je prema troškovniku MORH-a obuka posada navedena s 52.825,60 kn/h. To znači da je za tzv. trenažni let Split – Umag – Split (3,5 sata leta) porezne obveznike stajao 184.889,60 kuna, a je li trenažni let Split – Umag – Split po lijepom sunčanom vremenu neka posebna i nužna trenaža za nedvojbeno vrlo iskusne vojne pilote HRZ-a, to je već drugo pitanje”, ističu u Erdocou za Glas Slavonije.

“Predsjednica RH je vrlo hrabra osoba jer je letjela u neosiguranom helikopteru kojemu su, usput rečeno, iznad Zagreba otpala vrata. Očito se predsjedničko osiguranje brine o predsjednici”, ironično su dodali iz tvrtke Erdoco.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.