Kina sustiže Sjedinjene Države na Forbesovoj listi najbogatijih

Autor: hina

Prvi je na listi Zong Qinghou, vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, s 8 milijardi dolara. Slijede ga Robin Li sa 7,2 milijarde, te Liang Wengen s 5,9 milijardi dolara.

Zong Qinghou, proizvođač bezalkoholnih pića i Robin Li, suosnivač internetskog pretraživača, na vrhu su popisa kineskih milijardera kojih je ove godine 128, čime je Kina druga u svijetu iza Sjedinjenih Država s 400 imena, objavio je u četvrtak časopis Forbes.

Zong Qinghou, 65-godišnji vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, popeo se ove godine na prvo s prošlogodišnjeg trećeg mjesta jer mu je bogatstvo naraslo na 8 milijarda dolara.

Robin Li, sa 7,2 milijarda dolara, skočio je s lanjskog 14. na ovogodišnje drugo mjesto. Njegov internetski pretraživač Baidu zauzima 73 posto kineskog internetskog tržišta i najveći je u svijetu s 420 milijuna korisnika.

– Broj (kineskih) milijardera na popisu narastao je na 128, a lani ih je bilo 79 – rekao je Russell Flannery, čelnik Forbesova ureda u Šangaju.

– Samo SAD ima više milijardera, 400 prema zadnjem popisu, no Kina ih ubrzano sustiže – dodao je.

Treći najbogatiji Kinez je Liang Wengen (53), s 5,9 milijarde dolara, suosnivač proizvođača građevinskih strojeva i teške mehanizacije.

Na 4. mjestu s 5,7 milijarda dolara je Zhang Jindong, utemeljitelj elektroopreme Sunning Appliance.




Slijedi ga Li Li s 5,4 milijarde dolara, vlasnik farmaceutske kompanije Hepalink.

Popis za 2010. pokazuje da se sve više Kineza bogati u farmaceutskoj industriji i trgovini na malo što je odraz rasta domaće potrošnje u Kini i ulaganja u zdravstveni sektor.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.