Kako pronaći posao putem Interneta?

Autor: D.G.

Osim na portalima MojPosao, HZZO, Honorarni posao, Zivotopis.hr i drugim, zaposlenje je moguće pronaći i na Facebooku. Primjer je profil Erste banke koja preko popularnog 'Fejsa' gotovo stalno traži nove zaposlenike.

Većina nezaposlenih u potragu za poslom kreće putem Interneta. Tako je samo preko portala MojPosao u deset godina zaposleno više od 130.000 ljudi. Pametna kuna piše da su poslodavci voljni objavljivati oglase za posao na popularnim burzama rada, znajući da posloprimci posjećuju ovu vrstu portala u potrazi za poslovima.

No, uz MojPosao i Hrvatski zavod za Zapošljavanje, koji odnedavno također svoje oglase objavljuje on line, u posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko specijaliziranih portala koji spajaju poslodavce i posloprimce.

Besplatno korištenje

Zivotopis.hr je portal koji spaja ponudu i potražnju na tržištu rada. Odlikuje se besplatnim korištenjem za poslodavce i posloprimce. Posjetitelji portala koji traže posao mogu pregledavati oglase za radna mjesta, kreirati svoje životopise, na najjednostavniji način se prijaviti za radna mjesta te uključiti agenta koji će pratiti poslove umjesto njega.

Honorarni posao je portal koji povezuje tvrtke s talentiranim, slobodnim profesionalcima kako bi uspješno pokrenuli novi projekt ili posao. Osnovna ideja portala je okupiti slobodnjake, honorarce, umjetnike, kreativce, projektne menadžere, novinare i ostale s unikatnim vještinama kako bi na jednom mjestu ponudili tvrtkama, institucijama i ostalim inicijativama svoj talent.

Internet burze rada u sklopu velikih portala poput projekta Životopis u sklopu portala Jutarnji.hr ili projekta Posao u sklopu Tportal.hr također mogu biti izvor oglasa koji će koristiti u pronalasku posla ili posloprimca.

Aktivno traženje posla




Korištenje društvenih mreža jedan je od aktivnih pristupa traženju posla. Premda najpopularnija društvena mreža Facebook nije namijenjena za traženje poslova, upravo zbog velike popularnosti, mnoge tvrtke i pojedinci otvaraju Facebook profile. Primjer je Erste banka koja na svom Facebook profilu često traži nove zaposlenike.

Osim Facebooka postoji i Linkedink, specijalizirana društvena mreža koja povezuje poslovnjake. Ima preko trideset i pet milijuna članova u 140 zemalja svijeta. Većina članova su odrasle zaposlene osobe ili mladi ljudi na pragu završetka školovanja. LinkedIn je izvrstan za traženje posla putem tzv. umreženih profila.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.