Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

JESU LI HRVATI NERADNICI? Kreće nezapamćen uvoz radne snage

Autor: dnevno.hr

Zbog nedostatka kvalificiranih radnika Hrvatska bi uskoro mogla uvesti 100 tisuća radnika.

Prema nedavnom istraživanju do ljeta će u Hrvatskoj nedostajati i 100 tisuća radnika, od kojih doduše velik broj će biti sezonci. Iako je na burzi rada 185 tisuća nezaposlenih, problem poslodavaca je u pronalasku kvalificiranih radnika. Kako pišu 24sata, Ministarstvo rada, kojem je na čelu Marko Pavić (HDZ), i Vlada zato su se odlučili na potez kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj.

Naime, u pripremi je posebni međudržavni sporazum koji će omogućiti dolazak tisućama novih radnika, prvenstveno iz BiH, a zatim i iz Ukrajine. Ministar Pavić bi u ponedjeljak trebao otputovati u Ukrajinu i tamo potpisati memorandum o suradnji, što će biti prvi korak prema sporazumu kojim će se definirati koliko će radnika i kad Hrvatska uvesti iz te zemlje.

Uz to, dogovaraju se i konačna stajališta za pregovore o uvozu dodatnih radnika iz Bosne i Hercegovine, uz naglasak da ti novi radnici ne spadaju u već odobrenu kvotu o zapošljavanju 31.000 stranaca za ovu godinu, već će oni biti dodatna radna snaga.

Iz ministarstva ističu kako će pokušati prvo angažirati domaću radnu snagu, ali da je nedostatak iste ih natjerao na dogovore s BiH i Ukrajinom, zemljama koje su kulturološko slične, a s kojima i imamo dobre odnose. Ministarstvo bi trebalo definirati točan broj radnika koji nam trebaju za sezonske, kao i broj onih koji će moći dobiti cjelogodišnji stalni posao.

Zanimljivo, prosječna plaća u Ukrajini je svega 1760 kuna pa je za očekivati da zemlja koja ima 45 milijuna stanovnika će imati dovoljan broj radnika za poslove koje Hrvati ne žele raditi. Jer, unatoč činjenici što je u našoj zemlji 185 tisuća nezaposlenih, tek 24 tisuće je iskazalo želju da radi u turističkoj sezoni. Još osam tisuća nezaposlenih će se pokušati prekvalificirati za poslove u metalskoj industriji, ugostiteljstvu i građevinarstvu.

I tu dolazimo do paradoksa, Hrvatska će na vrhuncu turističke sezone imati oko 150 tisuća nezaposlenih, a prema istraživanjima Manpower grupe, nedostajat će nam 100 tisuća kvalificiranih radnika. Možda je ta brojka i prenapuhana, s obzirom da je trenutačno na burzi oglašeno 27.500 slobodnih radnih mjesta, no ostaje činjenica da će zbog nedostatka kvalificiranih radnika trpiti naše gospodarstvo. Zato ćemo uskoro imati ogroman porast radnika iz BiH i Ukrajine koji će pokušati popuniti te rupe.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.