Screenshot YouTube

Je li ovo novi vlasnik Konzuma? Naspram njega Todorić je mali miš!

Autor: Dnevno.hr

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi eura, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije

Magnit, najveći ruski maloprodajni lanac navodno je zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance, a prenosi Tportal.

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi eura, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Magnit zapošljava 271.000 ljudi. U Rusiji ima 14.000 trgovina, a tvrtka na burzi vrijedi 21 milijardu eura. Tvrtka je osnovana 1994. godine od strane poduzetnika Sergeja Galickog. On je rođen 1967. godine u Sočiju, podrijetlom je Armenac, a rusko prezime uzeo je od supruge. Prije se prezivao Arutjunian.

Magnit, za razliku od Agrokora, nije prezadužen. Finance pišu kako njegov odnos neto financijskog duga i operativne dobiti u proteklih 12 mjeseci iznosi 1,1. Isti odnos u vrijeme Mercatorove krize financiranja 2012. iznosio je 9,2.

S obzirom na to da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru posudila novac i pomogla premostiti krizu likvidnosti, već najavili moguće postavljanje svojih ljudi u upravu Todorićeva carstva, nije nemoguće to da je riječ o topničkoj pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Kako pišu poslovni mediji, Galicki je uspio stvoriti poslovno carstvo iako nije blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane nikad nije kritizirao Putinovu vlast, drži se dakle postrani, ne ulazi u politiku i gleda svoja posla. Osim Magnita, vlasnik je nogometnog kluba Krasnodar.

Prema Forbesu, njegovo osobno bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.