Wikimedia

Japanski BDP porastao osmi kvartal zaredom

Autor: Hina

'Plaće se poboljšavaju, kao i kvaliteta poslova, pa je ukupno okruženje za potrošnju sada pozitivno, dok je u posljednjih 30 godina bilo negativno', kaže Jesper Koll, ekonomist u fondu WisdomTree

Japansko gospodarstvo poraslo je osmi kvartal zaredom, što nije zabilježeno od kraja 1980-ih godina, no u posljednjem lanjskom tromjesečju rast je usporio na 0,5 posto na godišnjoj razini.

Prema u srijedu objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je tromjesečju rastao znatno sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je stopa rasta dosegnula 2,2 posto.

Rast od 0,5 posto predstavlja oštro usporavanje i znatno je manji od očekivanja analitičara u anketi Reutersa, koji su procjenjivali da će BDP ojačati 0,9 posto.

Na kvartalnoj razini, japansko je gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 0,1 posto, također sporije od očekivanja.

Premda je rast usporio, to je već osmo tromjesečje zaredom kako japanski BDP raste, što nije zabilježeno još od razdoblja između 1986. i 1989. godine.

Analitičari kažu kako bi se rast mogao nastaviti jer postoje naznake povjerenje među japanskim potrošačima.

Osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, u proteklom je kvartalu porasla 0,5 posto u odnosu na prethodni, više od očekivanja analitičara.




Analitičari kažu da ohrabruje i rast kapitalnih investicija, još jedne ključne komponente BDP-a.

Jesper Koll, ekonomist u fondu WisdomTree, kazao je za britanski BBC kako je po prvi put u 30 godina treće po veličini svjetsko gospodarstvo u pozitivnoj poziciji.

“Plaće se poboljšavaju, kao i kvaliteta poslova, pa je ukupno okruženje za potrošnju sada pozitivno, dok je u posljednjih 30 godina bilo negativno. To je ključna točka koja pokreće stabilan rast Japana”, kaže Koll.




To je dobra vijest za vladu Shinza Abea i japansku središnju banku koji već godinama nizom mjera potiču rast gospodarstva kako bi spriječili novu stagnaciju i deflaciju, koje su godinama mučile japansko gospodarstvo.

Od globalne financijske krize 2008. godine japansko je gospodarstvo čak četiri puta zaronilo u recesiju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.