ISTRAŽILI SMO: Evo koliko vam zapravo treba za ‘normalan’ život u Njemačkoj!

Autor: Nikica Gović

Ono što vas najviše košta su razne svakodnevne sitnice na koje ne obraćate pažnju. To govorim svima koji se spremaju u Njemačku ili bilo gdje drugdje. Nakon nekog vremena ne može vam ni pasti na pamet otići na kavu i pivu! To se ima doma . Kava je dva eura , a piva tri. Takve svakodnevne sitnice vas zbilja najteže pogode", tvrdi Hrvat iz Njemačke

U jeku izbjegličke krize, mnogi su zaboravili da se i velik broj Hrvata sprema za Austriju i Njemačku. Procjenjuje se da će više od 200 tiusća Hrvata u sljedećih 10 godina napustiti Lijepu našu, no pitanje je koliko će ih se zapravo usrećiti.

Većina hvata prvi posao koji mogu dobiti. Ne pitaju za plaću već su sretni čim je veća od one u Hrvatskoj. No oni koji su odlučili potražiti sreću, primjerice, u Njemačkoj, često se pomire s time da moraju živjeti skromno jer im drugačiji život mogućnosti jednostavno ne dopuštaju. Mnogi misle da s plaćom od 1500 eura (dvostruko od prosječne Hrvatske) mogu živjeti, ali prava istina je da pojedinac od tog iznosa u jednoj Njemačkoj tek preživljava.  Samac će s takvim primanjima jedva opstati. Utješno u cijeloj priči, čini se, je da dvoje ljudi s normalnim primanjima u Njemačkoj može pristojno egzistirati.

Kad se sve zbroji…

Kako tvrde neki koji su već duže “gastarbajteri”,Hrvati koji dođu u Njemačku morat će se pripremiti za godine odricanja. “Živio sam u Austriji, a sad u Njemačkoj. Tako već zadnje 22 godine. Za normalan život para BEZ DJECE , oboje bi trebali zarađivati normalnu plaću od oko 1300 eura . I to pod “normalan život” smatram: pristojno uređen dvosobni stan od 50-tak kvadrata, mali auto, možda neki Opelčić koji troši oko šest litara, kutija cigareta, internet, pun frižider, kredit za namještanje stana, možda poneka kava iz aparata u firmi… E sad, koliko sve to košta? Stanarina je oko 580 eura, grijanje 70 eura, struja 70 eura, internet 50 eura, kredit za auto oko 290 eura, kredit za namještaj 200 eura, pretplata za mobitel 50 eura. U našem slučaju, žena pošalje svojima 150 eura, a ja svojima još 150 eura”, tvrdi jedan doseljenik hrvatskog podrijetla. Kad se sve to zbroji ispada da je oko 1600 eura potrebno samo za najosnovnije životne potrebe, a i da rodbini u domovini pošaljete neku crkavicu. Svega 700 eura prosječnom paru bez djece ostaje za trošenje na hranu, gorivo, higijenske i kozmetičke potreptšine.

“Međutim, ono što vas najviše košta su razne svakodnevne sitnice na koje ne obraćate pažnju. To govorim svima koji se spremaju u Njemačku ili bilo gdje drugdje. Nakon nekog vremena ne može vam ni pasti na pamet otići na kavu i pivu! To se ima doma. Kava je dva eura, a piva tri. Takve svakodnevne sitnice vas zbilja najteže pogode”, tvrdi Hrvat iz Njemačke. Oni koji se odluče imati djecu moraju biti spremni za još više odricanja, ali to je svakodnevica, kako u Njemačkoj, tako i u Hrvatskoj.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.