en.wikipedia.org

Isplati li se kupiti australski dolar?

Autor: Josip Kokanović

Osim odluke o visini kamatnih stopa u Australiji, tijekom tjedna pažnju treba obratiti i na odluku britanske centralne banke o visini kamatnih stopa koje će vjerojatno biti spuštene (četvrtak) i na objavu podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u srpnju u SAD-u (petak).

Valuta koja će idućih dana biti u fokusu investitora na financijskim tržištima i kojoj bi zbog objava važnih vijesti tečaj mogao najviše oscilirati, bit će australski dolar. Naime, u noći s ponedjeljka na utorak Australski statistički zavod objavljuje podatke o trgovinskoj bilanci i broju izdanih građevinskih dozvola u srpnju, što u pravilu uzrokuje veće pomake na valutnom tržištu.

U utorak rano ujutro doći će do još većeg pomaka na tržištu budući da australska centralna banka objavljuje odluku o visini referentnih kamatnih stopa te će tog dana australska valuta gotovo sigurno imati najveće oscilacije tečaja.

Posljednjih godina australski dolar značajno je oslabio u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Trenutno je u odnosu na euro 25% slabiji nego je bio sredinom 2012. godine, dok je u istom periodu u odnosu na američki dolar oslabio 30%. Zbog velikog pada mnogi investitori i analitičari očekuju da će za godinu ili dvije australski dolar biti značajno jači nego je sada te da ga se na sadašnjoj razini isplati kupiti.

Postoji nekoliko dobrih argumenata za takvo stajalište. Prvo, centralna banka koja je godinama u svakom obraćanju javnosti naglašavala da je AUD precijenjen i da se može očekivati slabljenje, od prošle godine ne spominje tečaj valute niti potrebu za daljnjim slabljenjem, što se može protumačiti kao znak da je centralna banka zadovoljna tečajem i ne želi daljnje slabljenje. Drugo, trenutno čak 70% velikih špekulanata na američkom futures tržištu ima otvorene prodajne pozicije na AUD, što znači da više nema mnogo onih koji svojoj prodajom mogu dalje rušiti vrijednost australske valute . Svi koji već imaju prodajne pozicije prije ili kasnije će ih početi zatvarati, tj. kupovati AUD čime će mu vjerojatno mjesecima podizati vrijednost.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da postoji mogućnost da će na ovotjednom sastanku doći do dodatnog spuštanja kamatnih stopa što može dovesti do dodatnog blagog slabljenja AUD, no sa sadašnje razine ne treba očekivati značajniji pad. Ukoliko idućih godinu ili dvije ne bude većih ekonomskih problema na globalnoj razini ili u Kini, koja je najvažnije tržište za izvoz australskih sirovina, postoji velika vjerojatnost da će australska valuta u odnosu na euro i američki dolar ojačati 10-15%.

Do jačanja bi trebalo doći i u odnosu na japanski jen koji ponovno postaje precijenjen te ukoliko se trend jačanja uskoro ne okrene, japanska vlada i centralna banka će biti prisiljene intervenirati na tržištu i oslabiti ga.

Osim odluke o visini kamatnih stopa u Australiji, tijekom tjedna pažnju treba obratiti i na odluku britanske centralne banke o visini kamatnih stopa koje će vjerojatno biti spuštene (četvrtak) i na objavu podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u srpnju u SAD-u (petak).

Autor: Josip Kokanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.