Davor Puklavec

Imunološki zavod ponovno u blokadi više od 10 dana

Autor: dnevno.hr

Na koji način plazmom raspolaže ostalih 6 transfuzijskih centara u Hrvatskoj, u Imunološkom ne otkrivaju.

Račun Imunološkog zavoda blokiran je već 11 dana. Opet mu prijeti stečaj. Zbog nedovršenog preoblikovanja dioničkog društva u javnu ustanovu, u Zavodu raste napetost. Dosadašnji gubitci premašili su 100 milijuna kuna, a samo prošle godine gubitak je bio 26 milijuna.

U idućih 50-ak dana Vlada mora odlučiti da li će nastaviti postupak preoblikovanja i osigurati financijska sredstva za to isto preoblikovanje ili će tu odluku staviti izvan snage.

Ode li dioničko društvo u stečaj, radnici u javnoj ustanovi doslovce će završiti na ulici.

“Preoblikovanje dioničkog društva u javnu ustanovu ni godinu dana nakon Vladine odluke nije provedeno. Nije proveden proces pretvorbe gdje znači javna ustanova nije preuzela prava i obveze znači imovinu i obveze iz trgovačkog društva i taj dualni sustav je trenutno najveće opterećenje”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić za HRT.

Zbog prepunih skladišta posljednji put su plazmu primili još u svibnju, i to samo iz transfuzijskog centra u Zagrebu. Na koji način plazmom raspolaže ostalih 6 transfuzijskih centara u Hrvatskoj, u Imunološkom ne otkrivaju.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.