Dusko Jaramaz/PIXSELL

HZZO u kontroli bolovanja: Zbog neopravdanosti zatvoreno 33 posto bolovanja

Autor: dnevno.hr

V. d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić ističe kako su kontrole pojačane zbog ekspanzije bolovanja u zadnje vrijeme, u ukupnom broju i danima trajanja,

Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u akciji kontrole bolovanja, koja je trajala od polovice rujna do polovice listopada, obavili su kontrolu u 260 ordinacija obiteljske medicine te zbog neopravdanosti zatvorili 33 posto otvorenih bolovanja.

Prema podacima HZZO-a, obavljena je kontrola 886 osiguranika te je zaključeno 294 bolovanja. Najviše bolovanja zatvoreno je u Splitsko-dalmatinskoj (43 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (39 posto).

V. d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić ističe kako su kontrole pojačane zbog ekspanzije bolovanja u zadnje vrijeme, u ukupnom broju i danima trajanja, koji su porasli s 39.000 na 46.000 dana. “To predstavlja iznimno financijsko opterećenje, koje godišnje iznosi između 100 i 150 milijuna kuna, pa je to bio razlog zašto smo krenuli u kontrole”, kaže Dorčić.
Ističe kako cilj kontrole nije kažnjavanje liječnika koji propisuju bolovanje, iako će za veće propuste biti sankcija, te najavljuje nastavak pojačanih kontrola.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.