Davor Puklavec/PIXSELL

HZZO snizio cijene nekih lijekova, a na osnovnu listu stavljena i dva nova

Autor: Hina

Uz postojeće lijekove na listi, proširene su indikacije za primjenu neoadjuvantnog liječenja raka dojke uz lijek pertuzumab

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvaćene su osnovna i dopunska lista lijekova HZZO-a kojima je postignuto sniženje cijena kod ukupno 681 pakiranja lijekova, a smanjit će se i doplata za osiguranike kod nekih lijekova koji se propisuju na recept, priopćio je HZZO.

Na osnovnu listu lijekova stavljena su dva nova lijeka – za liječenje HIV infekcije (emtricitabin + rilpivirin + tenofovir alafenamid) i za liječenje prekomjerne pospanosti (modafinil), a na dopunsku listu tri nova lijeka – za liječenje šećerne bolesti (saksagliptin + dapagliflozin), za liječenje infekcija kože (fusidatna kiselina + betametazon) i za liječenje nosne kongestije (ksilometazolin + ipratropij bromid).

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 21 lijek u 33 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova 7 lijekova u 10 pakiranja).

Uz postojeće lijekove na listi, proširene su indikacije za primjenu neoadjuvantnog liječenja raka dojke uz lijek pertuzumab, liječenje raka želuca uz lijek trastuzumab i liječenje uveitisa uz lijek adalimumab.

Ugovoreni dodatni postupci magnetske rezonance 

U skladu s uputom Ministarstva zdravstva ugovoreni su dodatni postupci magnetske rezonance za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine. Dodatni postupci ugovoreni su na temelju praćenja listi čekanja, kako bi se osigurala dostupnost provedbe postupka magnetske rezonance u županijama gdje se pokazala potreba. Dodatne postupke HZZO je ugovorio u Splitsko dalmatinskoj i Krapinsko zagorskoj županiji.

Za potrebe Zadarske županije, gdje već dulje vremena postoji potreba za dodatnim izvršiteljima iz djelatnosti ortodoncije, ugovorit će se provedba zdravstvene zaštite iz djelatnosti ortodoncije s dvije nove ordinacije.




Prijava projekta eHZZO

HZZO je u suradnji s Ministarstvom zdravstva 21. lipnja prijavio projekt eHZZO – izgradnja integriranog informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje kao projektni prijedlog u postupku ograničene dodjele bespovratnih sredstava trajnog modaliteta Razvoj e-usluga.

Projektom eHZZO razvija se novi IT sustav sa ciljem uspostave efikasnijeg upravljanja i nadzora u zdravstvenom sustavu. Novim središnjim IT sustavom HZZO-a povećat će se učinkovitost i transparentnost cjelokupnog zdravstvenog sustava, omogućiti digitalna razmjena podataka s nacionalnim i međunarodnim institucijama te interoperabilnost na svim razinama.




Sustav će omogućiti lakšu komunikaciju prema vanjskim korisnicima, visoku dostupnost podataka nužnih za upravljanje poslovnim procesima i izvješćivanje. Sustavom se doprinosi zdravstvenoj zaštiti visoke kvalitete te razvoju novih e-usluga za osiguranike, ističe HZZO.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.