Davor Puklavec/PIXSELL

HZMO: Mirovine će od 1. srpnja biti veće za 2,1 posto!

Autor: Hina

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je i Odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2017. pa ona za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 61,36 kunu

Mirovine su, temeljem redovitog usklađivanja, od 1. srpnja povećane za 2,1 posto, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), nakon sjednice Upravnog vijeća, koje je donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine, na temelju rasta potrošačkih cijena i bruto plaća u prvih šest mjeseci ove godine.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), kada će se isplatiti i razlika za srpanj.

Prema podatcima HZMO-a iz kolovoza, u Hrvatskoj je ukupno 1.231,879 korisnika mirovina, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i posebnim propisima, a prosječna mirovina iznosi 2.453 kuna.

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2017. iznosi 63,29 kuna.

Nova aktualna vrijednost mirovine izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost mirovine u svoti od 61,99 kn usklađena po stopi koja se dobije kao polovica zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prvom polugodištu 2017. u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2017. godine u odnosu na drugo polugodište 2016. iznosi 0,8 posto, a stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosi 3,4 posto tako da stopa usklađivanja mirovina od 1. srpnja 2017. iznosi 2,1 posto.

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je i Odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2017. pa ona za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 61,36 kunu.




Donesena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2017. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.260,44 kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.