Davor Puklavec/PIXSELL

HSP predlaže temeljni dohodak na razini 100 eura

Autor: Tvrtko Dolić/7Dnevno/4. kolovoza 2016.

Glede predstojećih parlamentarnih izbora, ključ treba postati odnos prema II. mirovinskom stupu. SDP i HDZ žele da ostane i da se izdvajanje poveća, Zid najavljuje njegovo zamrzavanje, a HSP traži njegovu potpunu dekonstrukciju. HSP predlaže uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohodka za sve uzraste

Svi oni koji su bili involvirani u odstranjivanje naših 5 posto iz bruto plaće, kao i svi oni koji dobro žive od tako formiranog II. mirovinskog stupa, preklinju da ta pljačka ostane. Pozivaju na vjeru! Autonomni ekonomski stručnjaci na razini profesora Ivana Lovrinovića hladno prepoznaju istinu: II. mirovinski stup je gigantski financijski inženjering. Nakon prvog povratka SDP-a na vlast, značajnih 5 posto iz bruto plaće preusmjereno je iz državnog mirovinskog fonda u nova četiri fonda u vlasništvu glavnih poslovnih banaka. Pljačka je bezobrazno višestruka. (1) Mnogi kraljevski žive u administraciji tih fondova, dok istodobno mnogi umirovljenici umiru od gladi. (2) Kroz tuđinsko upravljanje fondovima kopni i mirovinska kumulacija. (3) Manjak za trećinu državnog mirovinskog fonda namiruje se skupim kreditima banaka vlasnica fondova. Mi njima svoje novce bez kamata, a oni ih onda vrate nama kao svoje skupe kredite. (4) Balans se nastoji uspostaviti kroz inicijative za povećavanjem dobne granice za mirovinu, u vrijeme kada mladi odlaze jer su bez posla. (5) Mirovine se praktično namiruju iz smanjenog državnog fonda.

SDP traži povećavanje uplata u II. stup

Sve su zemlje ukinule II. mirovinski stup, jer su našle da je besmislen i kontraproduktivan, i bez onog balasta koji se kod nas nalijepio. Svejedno, da se ne dosjetimo što treba učiniti, SDP i HDZ predlažu još veći postotak za izdvajanje u II. mirovinski stup, što je od SDP-a ponuđeno na Okruglom stolu Jutarnjeg lista, vjerojatno u režiji Gojka Drljače. SDP-ov Mirando Mrsić kaže da veće punjenje II. mirovinskog stupa treba provesti tako da ne poskupi rad. To konkretno znači da bi se smanjio postotak izdvajanja u državni mirovinski fond, a to opet proizvodi još veće zaduživanje države kod istih banaka. Mrsić plače za vremenom (opće pometnje) kada se postotak izdvajanja od 5 posto mogao neprimjetno povisiti. Kao liniju uzmaka navodi konstataciju kako će ekonomski rast povećati kumuliranje za fondove II. mirovinskog stupa. Konflikt je nevjerojatan – neke su zemlje pokrenule ekonomski rast tek nakon što su ukinule II. mirovinski stup.

Zanimljivo je da pristup SDP-a frenetično brani Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika! Isto tako, priča se da “autonomni analitičar Velimir Šonje iz Arhivanalitike” radi nekakve analize za fondove II. mirovinskog stupa i da to njegova kuća uredno naplaćuje. I da je to razlog zašto mimo sav svijet brani neobranjivi II. mirovinski stup. Na okruglom stolu u Hrvatskom saboru, u prisutnosti jačih ekonomskih stručnjaka od njega, Šonje je ostao bez argumenata. Iako je II. mirovinski stup proizveo enormno zaduživanje zemlje, SDP najavljuje da će povećati mirovine na razinu 40-50 posto prosječne plaće, pa i uvesti prihvatljive socijalne mirovine. Kako SDP namjerava namiriti takva obećanja? Pa, kroz novi izračun mirovina! Ti diverzanti iz partizanskih zasjeda jednostavno su ekonomski nepismeni otimači i tu nema pomoći.

SDP-ov politički kapital je konverzija “švicaraca”, ali glede toga trebamo imati na umu činjenicu da su banke (nepravedno) “obeštećene” kroz porezne olakšice. SDP nije ništa poduzeo protiv financijskog lanca RBA zadruga, koji oplođuje privatni kapital političara iz privatizacijske pljačke – financijski kartel vlada Hrvatskom. Ništa nisu poduzeli niti HDZ i Most. S najavom deprecijacije kune (za potrebe konkurentnosti), SDP najavljuje dramu na razini slučaja Franak i za eurske kredite, zapravo za sve kredite s valutnom klauzulom. Ovdje treba naglasiti da je SDP povećao PDV (na četvrtinu!) i tako cijeloj naciji nabacio luđačku košulju. Posebno je zanimljivo da se SDP za dobivanje izbora vraća koncepciji Vesne Pusić: obećala je 200 tisuća novih radnih mjesta, a onda smanjila broj zaposlenih. Ovaj put SDP čeka brojku HDZ-a, valjda da ponudi 10 tisuća radnih mjesta više. Kako se jednostavno rješava nezaposlenost, to me zaista impresionira. SDP obećava godišnje: rast industrijske proizvodnje 4 posto, produktivnosti 10 posto i povećanje izvoza 30 posto. Sukladno tako zamišljenom povećanju oporezive mase, SDP obećava povećanje neoporezivog dijela plaće na 3000 kuna. SDP namjerava razvijati fond rizičnog kapitala za poduzetničke projekte. Pošaljete ga u teretanu i onda fond početno u crvenom s visokim fiksnim troškovima jednostavno bilda dok ne ojača.

HDZ je kopija SDP-a

SDP je reformirana Partija, a HDZ je nereformirana Udba. Tko je gori, teško je reći, ali nema boljitka dok ne čujemo ono “Oba su pala!” Kao i SDP, HDZ je okrenut servisiranju gazda, u ovome slučaju stranog i domaćeg kapitala. Ivana Maletić najavila je ozdravljenje Hrvatske kroz smanjivanje državne administracije. Kao, HDZ će do 2020. otvoriti 180.000 novih radnih mjesta, valjda za ostarjele državne činovnike, koje HDZ namjerava otpustiti. Kojih li budalaština. Zar nije tako ostvarena “dobit” u Hrvatskim šumama? Maletićka je nasjela na utrku koju nudi SDP, pa najavljuje kako će HDZ povećati izdvajanja u II. mirovinski stup s 5 posto na 8 posto, postupno, svake godine za 1 posto! Uz pad izdvajanja u državni I. stup za 1 posto, dakle na 12 posto već 2020. Već je rušenje državnog mirovinskog fonda sa 20 na 15 posto iz bruto plaće, uz prebacivanje razlike u fondove u vlasništvu četiri najveće strane banke, dovelo RH na rub bankrota, a Maletićka to namjerava smanjiti na 12 posto – valjda računa i na povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu, ali ni to ne rješava problem, jer trebamo servisirati mirovine u ovim godinama, ovoj 2016. i onim godinama koje slijede. Kao i Mrsić, Maletić računa na gospodarski rast. A da dođe do gospodarskog rasta, nužna je dekonstrukcija II. mirovinskog stupa. Kao i SDP, HDZ ima jednako “bistru” ideju povećanja kvalitete fondova II. mirovinskog stupa – ograničit će ulaganje u domaće obveznica na 50 posto pojedinog fonda.

Ivani Maletić sviđaju se pomaci za 1 posto godišnje, pa za toliko najavljuje i smanjenje PDV-a. “HDZ će provesti cjelovitu poreznu reformu, kako bi porezni sustav bio stabilan, jednostavan, konkurentan. Smanjit ćemo stopu poreza na dobit, parafiskalne namete, ukloniti administrativne prepreke” – poji nam Ivana Maletić kao da je predstavnica Mosta. Tko je smetao HDZ-u da započne reforme? Zašto je dopušteno da se smijenjena vlada ponaša kao tehnička iz redovne smjene? Pusić se u HDZ-u prevodi kao Maletić – obećava 180 tisuća radnih mjesta do 2020. Mirovine diže na razinu 60 posto prosječne plaće. SDP-ov mađioničarski trik socijalne mirovine nazvala je nacionalnom mirovinom. Baš sam se u Zagrebu provezao pored najpoznatije nacionalne bolnice za plućne bolesti, diveći se azbestnim pločama na fasadi, koje izazivaju karcinom pluća, kada me dočekala vesela vijest da HDZ i Maletićka namjeravaju uspostaviti moderan i financijski održiv zdravstveni sustav. A ta zahrđala željezna ograda na bolničkim krevetima? Ikonografija svjetskog rata. Bolesnici ili dignu ruku na sebe ili naglo ozdrave, da ne moraju gledati taj jad. Pa opet ono što slušamo već 50 godina: ukinut će i/ili smanjiti čekanja na listama čekanja, pojačati primarnu zaštitu, uvesti male bolnice i mrežu specijalističkih centara.

HSP – potpuna dekonstrukcija

Most se pokazao kao potpuna obmana, ali glavni mediji pokušavaju ga ponovno ubaciti u podjelu vlasti, valjda za potrebe nove blokade. Na čelu Mosta je psiholog, a takav vas profesionalno uvjerava da ste siti dok ste gladni, a moj vam je savjet da glasate za one koji će vas zaista nahraniti. Dobra je vijest da se udruga Franak konačno stranački pokrenula. Zajedno sa SDP-om dijeli politički kapital konverzije “švicaraca”, a zasluge pripadaju i profesoru Ivanu Lovrinoviću iz nove stranke Promijenimo Hrvatsku. Tu je i Živi zid, koji se konkretno suprotstavio deložacijama i ovakvim ovrhama, kakve svijet ne poznaje. Nema šanse da vam bilo gdje drugdje u svijetu provedu ovrhu bez sudskog postupka, na koji morate biti pozvani, na kojemu možete reći da je poštar vaš račun pogreškom ubacio u susjedov ormarić. Ne, ovrha vam stiže u konkretnoj dostavi, uz vaš potpis, a sve ostalo je magla, kakvu ne možete doživjeti niti u otvorenim diktaturama. Sve je to dio reokupacije Hrvatske nevojnim sredstvima. Kada sam 90-tih doveo francuskog novinara u izborni stožer Savkine koalicije, primio ga Marijan Hanžeković. Novi i veći Zid, sastavljen od 3 srodne opcije, vjerojatno će aplicirati zamisao profesora Lovrinovića, odnosno takozvano zamrzavanje II. mirovinskog stupa, koje nije njegovo ukidanje, u smislu da se postojeće kumulacije prebace u državni I. stup, nego obustava novih uplata u iste fondove u vlasništvu banaka. Umirovljenici bi zadržali svoja prava glede postojećih kumulacija, ovisno o tome koliko su u iste uplatili. Protivnici ovakvog pristupa prave terminološku zbrku tako što to nazivaju ukidanje II. mirovinskog stupa, čime se “korisnici” zbunjuju, u smislu da će ostati bez onoga što su već izdvojili. Hoće li koalicija Zid infrastrukturno ojačati prije izbora?

Kako to naglašava ekonomski tim HSP-a, okosnica mirovinske reforme nije nekakvo zamrzavanje II. mirovinskog stupa, nego njegova potpuna dekonstrukcija. Ako fondovi stranih banaka zaista donose dobit, iste će banke rado zamijeniti “kapital umirovljenika”, jer će u protivnom u budućnosti dijeliti dobit (malo morgen). Vrijeme je besplatnog kapitala i ne vidim zašto banke pristaju “šlepati mirovince”? Naravno da se iza svega naziru nama dobro poznati financijski lanci financijskog inženjeringa. Naravno da banke šute i zbog toga što se na razini istih kumulacija država skupo zadužuje kod tih istih banaka, čime je sveukupno proizvedena trostruka šteta. Zamislite da se uplate u II. mirovinski stup obustave, i da se stvorene kumulacije vrate u državni fond. Hrvatska bi preko noći izašala iz deficita i još stvorila potencijal za proaktivnu fiskalnu politiku za slijedećih 10 godina! To predlaže HSP i to će ući u njegov politički kapital, njega i koalicije Pomak, za sljedeće parlamentarne izbore. Iako sebi ne mogu priuštiti konzultacije kuće IFO, u HSP-u znaju da je smanjenje PDV-a skoro nemoguće. PDV ima takvu strukturu koja ne dopušta smanjivanje PDV-a za više od 0,5 posto godišnje. A da ne dođe do fiskalne katastrofe.

S pravašima i koalicijom Pomak do stvarnog oporavka

Da vas podsjetim, u ponedjeljak nije osnovana široka koalicija “Pravaši u ime obitelji” nego koalicija Pomak, koju čine HSP, HČSP, Obiteljska stranka i Akcija za bolju Hrvatsku. Daniel Srb jasno je izrekao NE i Anti Đapiću i Ivanu Tepešu, odnosno Peri Ćoriću. Daniel Srb nada se da će se pokret U ime obitelji i pripadna stranka Projekt Domovina prikloniti koaliciji Pomak. Problem je principijelne naravi. Naime, pokret U ime obitelji pokušao je organizirati referendum za izmjenu izbornog zakona, u smislu smanjenja izbornog praga i zabrane prijeizbornog koaliranja, pa sada pripadna stranka Projekt Domovina mora na izbore izaći samostalno, ako pokret U ime obitelji želi ostati vjerodostojan. Jako nezgodna situacija. Pokret U ime obitelji potreban je koaliciji Pomak već zbog značajnih rezultata Željke Markić i njenog tima glede instituta direktne demokracije. Podsjetit ću da se pokret U ime obitelji izborio za definiciju braka kao zajednice između muškarca i žene.

Isto tako, čikašaka škola Tihomira Janjičeka ide na koalicijsku reviziju. Svi sudionici koalicije postavit će svoje obvezujuće zahtjeve. Branitelj Ivan Pandža, bivši predsjednik zagrebačke Hvidre, novi je šef HČSP-a, i traži lustracije i dostojanstven odnos prema našem obrambenom Domovinskom ratu. Mate Knezović prirodno svojoj poziciji predsjednika Obiteljske stranke ispravno prepoznaje demografsku politiku kao okosnicu naše budućnosti. To znači da se smanjenje broja općina ne može provoditi na tragu uništavanja hrvatskog sela. Imajući u vidu demografske ciljeve koalicije Pomak, HSP predlaže obvezan temeljni dohodak na razini 100 eura po glavi državljanina RH, za one s hrvatskim državljanstvom i prebivanjem od rođenja ili duljim od 20 godina, čime će pokriti i prijedloge dvije trenutno najbrojnije “stranke” glede takozvane socijalne mirovine, čime će se pojednostavniti i pojeftiniti socijalni sustav. Cijeli taj sustav tek se modelira. Odmah napominjem da je ekonomski tim HSP-a izračunao kako to nije manjak u proračunu od 400 milijuna eura mjesečno, nego bi to dovelo do prividnog “manjka” od oko milijardu eura godišnje. Osim jačanja potrošnje, takav dohodak suzbio bi psihozu beznađa i bespomoćnosti. Onemogućio bi ponižavanje ljudske osobe u raljama liberalnog fašizma. Spasio bi hrvatsko selo. Korupcija i socijalna nepravda toliko su ušli u sve pore sustava da je demografski i socijalni zaokret nemoguće provesti bez obveznog temeljnog dohotka, koji će obitelji s četvero djece donijeti 600 eura mjesečno i spasiti nesretnike od gladi, ako otac i/ili majka ostanu bez posla. Profesor Janjiček snažno je protiv privatizacijske pljačke, ali postavlja razumno pitanje trebamo li se naivno distancirati od opljačkanog novca, tako da isti napusti zemlju. Tek tada smo do kraja opljačkani. Glede pravaša, samo su HSP i HČSP iskazali brigu za katastrofalno stanje naše ekonomije. Pokazalo se koliko je ulazak HSP frakcije AS u Hrvatski sabor promašena priča. Ivan Tepeš i Pero Ćorić o svemu tome nemaju pojma, niti su se za te teme zanimali, a kada je o mirovinskoj reformi u Hrvatskom saboru progovorio profesor Ivan Lovrinović, bilo je nama dobro poznatog zujanja – o čemu ovaj govori? To opet znači da će izborni ineženjering snažno onemogućiti Pomak da uđe u Hrvatski sabor s većim brojem zastupnika. Na žalost svih nas, financijski kartel i pripadni sustav oglašavanja odredit će izbornog pobjednika. Nisu svi Hrvati pokvareni – svako ropstvo zapravo je formacijsko.

Autor: Tvrtko Dolić/7Dnevno/4. kolovoza 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.