Flickr

‘HRVATI, TREBATE SE JAKO ZABRINUTI’: Varoufakis Europi predviđa mračnu budućnost!

Autor: dnevno.hr

"To je prirodna posljedica neodrživosti Italije unutar Eurozone. Talijanska ekonomija je snažna, ima trgovinski višak, njezina vlada ima primarni suficit, ali ipak Italija ne može disati unutar neispravne strukture Eurozone. To zagušenje uzrokuje odbacivanje takve politike. O tome se radilo, odbačena je politika koja je slijedila neuspjehe Europske unije da ispravi strukturu Eurozone, čime je slomljena moćna i važna ekonomija poput Italije", kazao je Varoufakis za RTL.

Zahvaljujući odbacivanju politike rezova za koju drži da je zemljama EU donijela više štete nego koristi Yanis Varoufakis zadnjih je godina postao jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista.

U siječnju 2015. postao je ministar financija U Vladi tada jednako poznatog mladog Aleksisa Ciprasa 2015. godine postao je ministar financija. Na toj poziciji izdržao je šest mjeseci, naime ušao u teške verbalne okršaje u Bruxellesu i ostavio Ciprasa. Varoufakis danas putuje i predaje o krhkosti Europe i pohlepi bankara. Referendum u Italiji, ali i jačanje populizma u Europi prokomentirao je za  RTL.

“To je prirodna posljedica neodrživosti Italije unutar Eurozone. Talijanska ekonomija je snažna, ima trgovinski višak, njezina vlada ima primarni suficit, ali ipak Italija ne može disati unutar neispravne strukture Eurozone. To zagušenje uzrokuje odbacivanje takve politike. O tome se radilo, odbačena je politika koja je slijedila neuspjehe Europske unije da ispravi strukturu Eurozone, čime je slomljena moćna i važna ekonomija poput Italije”, kazao je Varoufakis za RTL.

Osim toga na upit trebaju li i Hrvati biti zabrinuti rekao je: “O da, trebate biti jako zabrinuti, ali ne samo kao Hrvati, trebati biti zabrinuti i kao Nijemci, Francuzi, Potrugalci ili Grci. 2008. imali smo veliku bankarsku krizu koja je pogodila globalnu ekonomiju. Nikada se od toga nismo oporavili, a to je zbog toga što smo godinama poricali što se događa. Poput male djece koja razbiju igračku ili vazu pa to pokušaju sakriti ispod tepiha. To je Europa. Pokušavali smo sakriti ruševine razbijenog bankarskog sektora ispod tepiha, ali u nekom trenutku stanete na to i shvatite da problem nije nestao. U tome se sada nalazimo, ali bitno je i pokazati, što je moja poruka prijateljima ovdje u Hrvatskoj, da smo svi u ovome zajedno”.

Na upit koliko je dugo ovaj politički i financijski sustav uopće održiv, bez ikakvih promjena, kaže:

“To je nemoguće pitanje za odgovoriti. Reći ću to ovako – zamislite da je ovo 1980., mi smo u Moskvi i slažemo se da sovjetsko gospodarstvo nije održivo. Bismo li bili u mogućnosti predvidjeti koliko će mu dugo trebati da se raspadne i kako će se to dogoditi? Odgovor je ne. U fizici postoje prijelomne točke, znate da će se dogoditi, ali je nemoguće predvidjeti točno kada. Ako stavite mnogo tereta na most, znate da će se u nekom trenutku slomiti, ali ne možete predvidjeti kada”, zaključuje.

“Ne predviđam da će se dobre stvari događati u Europi, ali imamo moralnu i političku dužnost zadržati nadu i djelovati na način koji će biti dobar za prosječnog Europljanina”, dodaje.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.