Patrik Macek/PIXSELL

HOĆE LI URODITI PLODOM? HNB ima 6 preporuka za banke!

Autor: dnevno.hr

Kamatne stope kontinuirano padaju, a u zadnje vrijeme većina kredita koje su banke davale su bile u kunama i to je značajnija strukturna promjena koju smo vidjeli zadnjih godina, rekao je Vujčić

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio informativnu listu ponude kredita potrošačima, preporuku za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranoga kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača, te izmjene regulatornog okvira za operacije monetarne politike, piše N1.

“Kamatne stope kontinuirano padaju, a u zadnje vrijeme većina kredita koje su banke davale su bile u kunama i to je značajnija strukturna promjena koju smo vidjeli zadnjih godina”, rekao je Vujčić.

HNB bankama preporučuje:

1. da što prije u pisanom obliku klijentima koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope ponude ugovaranje fiksne kamatne stope

2. da im pritom daju usporedne otplatne planove kako bi stekli jasan uvid

3. da ne zaračunavaju naknade pri izmjeni tih ugovora.

4. da ne naplaćuju naknadu za prijevremene otplate kredita, kako bi se potrošačima olakšala mogućnost izbora.




5. da pri izmjeni ugovora ponude visinu kamatne stope sukladnu onoj koju trenutačno nude, koja bitno ne odstupa od prosječne kamatne stope na tržištu.

6. da za potrebe odobravanja novih kredita prošire ponudu kredita s fiksnim kamatnim stopama te da pri ugovaranju takvih kredita ne ugovaraju naknadu za prijevremenu otplatu kredita.

”Preporuke su namijenjene bankama, a potrošači moraju sami odlučiti”, da se zaključiti iz Vujčićevih izjava, te dodaje da ako neke banke ne budu reagirale na preporuke, obavijestit će javnost.




Upitan jesu li današnje preporuke zapravo preporuke građanima da zamijene kredite s promjenjivim kamatnim stopama u one s fiksnim, odgovorio je: “Ne, guverner preporučuje bankama da im ponude takve proizvode, a potrošači će sami odlučiti. Nemoguće je predviđati kako će se kamatne stope ponašati.”

Vujčić je istaknuo da se svi klijenti ne nalaze u istoj situaciji te da ono što je isplativo jednom korisniku nije nekom drugom, a Agrokor nije želio komentirati, piše N1.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.