Marko Lukunic/PIXSELL

HNB objavio banke protiv kojih je pokrenut postupak zbog konverzije u švicarcima!

Autor: I.G.

Zakon o konverziji prekršile su Addiko, Sber i Raiffeisen banka.

Hrvatska narodna banka objavila je, po nalogu Visokog upravnog suda, imena banaka koje su kršile Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima. Po podacima koji su dostavljeni Udruzi Franak nepravilnostu u konverziji utvrđene su kod Addiko, Raiffeisen i Sberbanka, a pokrenuti su i prekršajni postupci, piše 24 sata.

RBA i Sberbanka su, nakon nadzora HNB-a, dužnicima izradile i poslale nove, ispravljene izračune konverzije.

Udruga Franak tražila je ove podatke od HNB-a, međutim odbijeni su pod izlikom poslovne tajne. Potom su uputili tužbu koju su dobili, ali HNB je i dalje odbijao objavu podataka. Nakon nove pravomoćne presude, HNB je bio primoran objaviti ove dokumente. Ipak, iz Udruge Franak nisu zadovoljni.

Udruga Franak kaže da to “nije Bog zna kaj”

Dokument koji je izašao iz HNB-a komentirao je član Udruge Franak Goran Aleksić riječima da “to uistinu nije Bog zna kaj” i da HNB nije obavio svoj posao. “Ovo što je HNB pronašao znamo i bez toga što smo dobili od HNB-a”, izjavio je Aleksić.

“HNB je morao utvrditi da li su fiksne marže u svim novim ugovorima određene na nezakonit način, kao što su one na nezakonit način utvrđene u euro kreditima 1. siječnja 2014. godine, samovoljom banaka. I to se mora promijeniti i to će se, izgleda, i promijeniti”, zaključuje Aleksić.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.