Dusko Jaramaz/PIXSELL

Građani ogorčeni: Porezna kasni sa slanjem rješenja, a potom im zaračunava kamate

Autor: dnevno.hr

"Zašto uz ovogodišnje zaduženje od 350 kuna moram platiti još 2,94 kune", zapitala se jedna Splićanka.

Ovih dana na adrese vlasnika automobila stižu porezna rješenja po kojima su dužni platiti porez na cestovna motorna vozila za 2016. Rok uplate je 15 dana, a može se podnijeti i žalba u roku 30 dana od dana primitka rješenja, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, teško je utvrditi koji je to rok primitka rješenja jer na omotnicama nema žiga. Na primjer, vlasnik automobila se vrati s puta i u poštanskom sandučiću nađe pošiljku poreznika, na kojoj piše “osobno uručiti primatelju”, ali kako navodi Slobodna Dalmacija – u praksi je to drugačije. I kad vlasnik otvori kuvertu, na rješenju piše da je napisano prije više od mjesec dana – u kolovozu 2016.!

“Zašto uz ovogodišnje zaduženje od 350 kuna moram platiti još 2,94 kune? Kakav je to dug? Toliko bi ispalo kad bi se gledalo po zateznoj kamati koja od 1. srpnja iznosi 7,88 posto, a s obzirom da je rješenje napisano 22. kolovoza, dostavljeno na kraju rujna”, komentirala je jedna Splićanka.

Odgovor o dostavi rješenja i plaćanju zateznih kamata su potražili i u Poreznoj upravi, ali nisu ga dobili.

No, nisu samo pošiljke Porezne uprave primjer. Nerijetko razni davatelji usluga kreiraju račune i po 20-ak dana prije nego što stignu korisnicima, a kad ih nađu u sandučićima, rok za plaćanje ponekad je već istekao.

Unatrag osam godina, kad su računi prestali stizati poštom, nekoliko tisuća Zagrepčana, kako su mediji zabilježili, nije dobilo mjesečne račune za odvoz smeća, komunalnu naknadu i pričuvu, zbog čega su morali platiti godišnju zateznu kamatu od tadašnjih 13,99 posto. Datum isporuke nije bilo moguće utvrditi.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.