Zeljko Lukunic/PIXSELL

FINA lihvari čak i samohrane majke koje primaju alimentaciju za djecu!

Autor: Ivica Luka Vrkić

"Ako su ta sredstva zakonom zaštićena, i ne podliježu nikakvim naknadama pa čak ni naknadama banaka, tko je dao zeleno da se doslovno djeci krade novac!?" pita se jedna samohrana majka...

Nakon objavljenog teksta na portalu Dnevno.hr i na Facebook stranici „Istinom protiv laži“ počeli su stizati apeli i molbe za pomoć. Naime, objavljeno je da FINA nije državna agencija već privatna korporacija i vlasništvo (za sada se zna samo za suprugu optuženog Branka Šegona) nepoznatih osoba koji, uz osobni dohodak koji primaju na svojim državnim poslovima, primaju i dioničarske udjele kao vlasnici FINA-e, što praktički znači da novac od ovrha ne ide u državni proračun već u privatne džepove zbog čega je uz Hrvatskoj sve više sirotinje, a i sve više milijunaša i milijardera!

U ovom tekstu objavljujemo dva pisma:

Poštovani,

Nakon niz uzaludnih poziva upućenih našim ministarstvima,da mi odgovore kome da se obratim, koristim priliku nakon Vašeg objavljenog teksta „ Fina nije državna agencija već privatna grupacija“ da vas zamolim za pomoć jer su mi uistinu snaga i živci pri kraju.
Nadam se da će barem putem javnog medija, moju priču moći prepoznati mnogi roditelji sa istim problemima.
Naime, samohrana sam majka tri sina, njihov otac nije dobrovoljno plaćao alimentaciju, pa mu se sudskom presudom-odlukom, prisilnim putem ista naplaćuje mjesečno u iznosu od 1.500 kuna.  Po riječima dječje pravobraniteljice i drugih roditelja koji na ovaj način dolaze do alimentacije, FINA uzima 250,00 kuna troškova, kako oni to nazivaju njihovom naknadom! Mi smo izračunali da je to 16,7% na iznos. Nevjerojatno! Toliko otprilike uzimaju i lihvari mjesečno kada lihvare građane!
Ako su ta sredstva zakonom zaštićena, i ne podliježu nikakvim naknadama pa čak ni naknadama banaka, tko je dao zeleno da se doslovno djeci krade novac!?
Kao što sam napomenula već u uvodu, interesirala sam se kod mnogih udruga ali nitko mi nije znao dati odgovor! Nitko ne zna, zašto uzimaju na ova sredstva naknadu!
Djelatnici FINA-e mi tvrde da imaju pravo naplatiti tu naknadu.

Ovo traje već mjesecima, zamislite koliko je to novca na godinu, a koliko je nas roditelja, kojima uzimaju naknadu na zaštićeno primanje alimentacije za djecu.
Kako povratiti te novce koji mojoj djeci itekako znači? Moram napomenuti da mi dva sina putuju u školu iz Ogulina u Karlovac, a ja sam bez posla i svi živimo od tih novaca.
Kome više apel slati?
U dva navrata sam izvijestila dječju pravobraniteljicu. Dobila sam odgovor da će upit proslijediti prema ministru financija i pravosuđa, ali odgovora nema.
Ja vas najiskrenije molim da me uputite kome se mogu obratiti kako bi mi se pomoglo jer nam tih 250 kuna itekako znači!
Zvala sam i sutkinju koja je donijela rješenje o alimentaciji i ona se zgraža na postupak FINA-e i kaže da se taj iznos ne smije dirati

Unaprijed hvala, Katarina R. (podatci poznati redakciji)

Možete li mi pomoći?




Imala sam ovrhu i zatvorila ju prije vremena. Bila sam u fini i pitala ih 58 puta koliko oni uzimaju za te ovrhe. Rekli su samo 65kn naknade za ovrhu. Na kraju kad sam sve isplatila i oni povukli ovrhe pozvali su me u FINA-u i rekli da im imam dati još 909 kn naknade! Ne znam za što jer mi nitko od zaposlenica nije znao objasniti. Kad sam vidjela vaš tekst obratila sam vam se za pomoć. Za sve ovrhe koje sam plaćala u ratama uzimali su 10% naknade od svakog iznosa ? Ja bih vas molila, ako mi možete pomoći , da mi kazete kome da se obratim da mi to pojasni, jer za ove dugove sto sam vratila mi nije žao jer sam ih napravila, ali ovih 909 kn mi nikako nije jasno zašto traže da im platim uz napomenu da su mi za izlist duga, za svaki papir naplatili 37,50kn!

Za dug od 909 kuna koji traže sam do sada deset puta zvala na različite brojeve i svatko mi je reko drugu cifru. Ovo što nam rade nije normalno!

Ja se nadam da će barem nekom pomoći ovaj moj slučaj, a kolegica mi je rekla da njena mama ima zaštićeni račun i da joj svaki mjesec uzimaju 50kn za vođenje računa!!!!

Hvala vam unaprijed, Tina B. (podatci poznati redakciji)




Autor:Ivica Luka Vrkić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.