Foto: flickr

FED: I dalje oprezno s podizanjem kamatnih stopa

Autor: V.P.

Kashkari, koji nije ekonomist po struci, također je govorio o svojoj inicijativi da se istraži mogućnost dokidanja tzv. ''too-big-to-fail'' slučaja.

ROCHESTER, Minnesota – predsjednik podružnice FED-a u Minneapolisu Neel Kashkari u srijedu je izjavio kako središnja banka želi povratak u okruženje normalnih kamatnih stopa, ali da ih ne namjerava agresivno dizati.

Kashkari je održao govor na skupu u gradskoj vijećnici u Rochesteru, napomenuvši da će FED pričekati s novim mjerama dok ne dobiju podatke koji će opravdati njihove poteze. Rekao je da očekuje umjereni gospodarski rast.

”Kad bismo agresivno podigli kamatne stope, zakočili bismo gospodarstvo,” izjavio je. ”Vidjet ćete naše mjere onda kada nam podaci to dopuste.”

Kashkari ne sudjeluje u glasovanju o kamatnim stopama u FOMC-u (Federal Open Market Committee).

Kashkari, koji nije ekonomist po struci, također je govorio o svojoj inicijativi da se istraži mogućnost dokidanja tzv. ”too-big-to-fail” slučaja, situacije u kojoj velik broj glavnih banaka predstavlja sistematsku prijetnju financijskom sustavu u slučaju krize. Ističe kako novodonešena pravila za regulaciju financijskog tržišta nisu ”otišla dovoljno daleko.”

Izvor: MarketWatch




Autor:V.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.