Dosta vam je klasičnih ulaganja, pokušajte ulagati u zlato

Autor: D.G.

Nakon što je od početka godine poskupjelo za 25 posto, njegovom rastu, iako vjerojatno ne tako rapidnom, svjedočit ćemo još desetak godina, tvrdi Igor Erker, član Uprave Ilirike koja je pokrenula prvi 'zlatni' otvoreni investicijski fond.

Nedavno je osnovan Ilirika Gold – jedinstveni fond na domaćem tržištu koji će biti orijentiran na ulaganje u zlato, odnosno u dionice kompanija za proizvodnju, preradu i trgovanje zlatom te u udjele u fondovima vezanim uz zlato. Najmanji ulog u fondu bit će 100 eura, a ulazna naknada je tri posto. U prvih mjesec dana neće biti ulazne naknade.

Zlato se smatra sigurnim utočištem za ulagače, pogotovo u vrijeme kad vrijednost najvažnijih valuta pada i kad se s većom količinom novca može dobiti ista količina zlata. Samo ove godine cijena zlatu porasla je više od 25 posto, što nipošto ne znači da nema prostora i za dalji rast cijena.

Iliriku Gold pokrenulo je slovensko društvo za upravljanje investicijskim fondovima Ilirika Investments, koje isti fond ima u Sloveniji. Tamo je među ulagačima, uključujući i one male, vrlo dobro prihvaćen. Prinos mu je u posljednjih šest godina između 20 do 30 posto. Lani je, primjerice, prinos fonda bio 30 do 40 posto. Na svjetskim se tržištima cijena zlata gotovo udvostručila od 2007. godine, a neizvjesnost oko eura potiče na daljnju kupnju zlata.

– Zlato je u vrijeme krize postalo sigurno utočište za mnoge ulagače. Rizik postoji, no on je ipak znatno manji nego što je ulaganje u dionice. Pa čak i obveznice pojedinih zemalja, a s obzirom na niske kamate te stoga skuplji kapital, mišljenja je Igor Erker, član uprave Ilirike.

Prema njemu, zlato se opet vraća na veliku pozornicu.

– Nakon što je od početka godine poskupjelo za 25 posto, njegovom rastu, iako vjerojatno ne tako rapidnom, svjedočit ćemo još desetak godina – tvrdi Erker.


Kad si nesiguran, kupi zlato




Soros & Buffett: Aktualna zlatna groznica je ‘mjehur svih mjehura’

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.